Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info
TOPIC: Φάκελος Τσάμηδες Τσαμουριά. Chameria


Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 157
Date:
Φάκελος Τσάμηδες Τσαμουριά. Chameria


http://www.geocities.com/bulgarmak/camgenocide.htm


http://www.chameria.com/


www.chameria.info


http://www.chameria.com/album.htm


http://www.unpo.ee/en/members/chameria.html 


http://www.eurominority.org/version/fr/fiche.asp?id_conflits=1&id_minorites=gr-alba


http://pub18.ezboard.com/fbalkansfrm92.showMessage?topicID=93.topic


http://www.mfa.gov.tr/grupa/ac/ack/03.htm


http://www.alb-net.com/pipermail/alb-club/Week-of-Mon-19991025/000434.html


http://www.aacl.com/cam2.html


http://www.e-grammes.gr/2000/12/dardania_en.htm


http://www.fws.gr/Albanoi%20diekdikoun.htm


http://www.rieas.gr/Article_2m.html


Φάκελος Τσάμηδες. Οι ψευτοΤσαμουριά 


Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών οι Τουρκαλβανοί της Θεσπρωτίας, οι επονομαζόμενοι  και Τσάμηδες, παρέμειναν στη Θεσπρωτία, διότι δήλωσαν ότι είναι Έλληνες και δεν επιθυμούν την ανταλλαγή.


Οι Τσάμηδες αριθμούσαν περί τις 18.000 πληθυσμό, ασχολούνταν με τη γεωργία και κατείχαν τα καλύτερα κτήματα στην περιοχή.


Το Ελληνικό Κράτος τους παρείχε αφειδώς τα αγαθά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού, χαρακτηριστικά γνωρίσματα, εξάλλου, της Ελληνικής Φυλής.


Είναι δε αναρίθμητες οι ενδείξεις ευνοίας, αγάπης και στοργής του Ελληνικού Κράτους προς αυτούς. Παρόλα αυτά, εκμεταλλευόμενοι την ανοχή και τους εκ παραδόσεως φιλελεύθερους θεσμούς της χώρας μας, συνέχιζαν τις αδιάλειπτες συνωμοτικές τους ενέργειες δια την ενσωμάτωση της Θεσπρωτίας στην κακόμοιρη Αλβανία.


Το χιμαιρικό αυτό όνειρό τους ενίσχυαν και υποδαύλιζαν με οδηγίες και κατευθύνσεις οι εκάστοτε τριτοκοσμικές Αλβανικές Κυβερνήσεις.


Η ευρισκόμενη πλησίον των Ελληνοαλβανικών συνόρων, πόλη των Φιλιατών, είχε καταστεί το κέντρο της ενεργουμένης στη Θεσπρωτία Αλβανικής προπαγάνδας.


Οι γύφτοι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας δεν παρέλειπαν καμιά ευκαιρία διεθνούς περιπλοκής, για να εκδηλώσουν τα ανθελληνικά τους αισθήματα.


Ετσι κατά τον μήνα Μάϊο του 1917, όταν τα Ιταλικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Θεσπρωτία, οι ανόητοι Τσάμηδες οπλισθέντες απετέλεσαν τμήματα του Ιταλικού Στρατού. Στην Πέρδικα ύψωσαν την Αλβανική σημαία και έδιωξαν από τα χωριά τις ελληνικές αρχές. Καθώς ήταν δόλιοι και πανούργοι εκ φύσεως, μετά την αποχώρηση των Ιταλών από τα Ελληνικά εδάφη, έρριξαν τους ανθελληνικούς τόνους, χωρίς να εγκαταλείψουν την συνωμοτική τους τακτική.


Μετά την κατάκτηση της Αλβανίας από τους Ιταλούς, οι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας ενισχύθηκαν μεθοδικότερα και συστηματικότερα με χρήματα και οπλισμό από τους αλβανούς.


Και όταν κατά την Ιταλική επίθεση της 28 Οκτωβρίου ο Ελληνικός Στρατός υποχώρησε στο Νότιο Τομέα, οι Τσάμηδες αποτέλεσαν την εμπροσθοφυλακή του Ιταλικού Στρατού. Με γιορτές και πανηγύρια ύψωσαν στο Μαργαρίτη την Αλβανική σημαία (Δεν ήξεραν τι τους περίμεναν).


Με την αντεπίθεση του Ελληνικού Στρατού και την υποχώρηση των Ιταλών οι ένοπλοι Τσάμηδες, πυροβολούντες από τα νώτα τα προελαύνοντα Ελληνικά τμήματα, προξένησαν πολλά θύματα εις αυτά.


Για τα διαπραχθέντα αδικήματα από τους Τσάμηδες κατά την διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων το Ελληνικό Κράτος έδειξε μεγαλοψυχία και γενναιοφροσύνη.


Κατά την Κατοχή τάχθηκαν ανεπιφύλακτα όλοι στο πλευρό του Ιταλικού Στρατού Κατοχής, με την ελπίδα, ότι θα αποσπάσουν την συγκατάθεση της Ιταλικής Κυβερνήσεως για ενσωμάτωση της Θεσπρωτίας στο Αλβανικό Κράτος.


Στα τρία χρόνια της Κατοχής οι Τσάμηδες βοηθούσαν με ένοπλα τμήματα τα Ιταλικά κι αργότερα τα Γερμανικά στρατεύματα στις επιχειρήσεις εναντίον των Ελλήνων ανταρτών. Προέβησαν κατά το χρονικό αυτό διάστημα σε ανομολόγητα εγκλήματα κατά του Χριστιανικού στοιχείου της περιοχής. Οι αναρίθμητοι φόνοι, οι βιασμοί των γυναικών, οι πυρπολήσεις των σπιτιών, η κλοπή ολοκλήρων ποιμνίων και άλλων κινητών πραγμάτων, ήταν συνηθισμένες πράξεις. Μεταξύ άλλων φόνευσαν και το Νομάρχη Θεσπρωτίας.


Στις 29-9-1943, ύστερα από την απόφαση της Τσάμικης ηγεσίας, της Μιντζιλισί Ινταρέ, αποφασίζεται ο αποκεφαλισμός της Ελληνικής ηγεσίας της περιοχής.


 Επιλεχτικά, συλλαμβάνονται πενήντα δύο Ελληνες και δεμένοι οδηγούνται ενάμισυ χιλιόμετρο έξω από την Παραμυθιά, στον Αη Γιώργη, με συνοδεία πενήντα Τσάμηδων και δεκαπέντε Γερμανών. Ο επικεφαλής Γερμανός αξιωματικός γλυτώνει τρεις και εκτελούνται οι υπόλοιποι σαράντα εννιά. Παπάς, γιατρός, Γυμνασιάρχης, Σχολάρχης, Δήμαρχος, καθηγητές, δάσκαλοι, επιχειρηματίες, αγρότες, έπεσαν τραγουδώντας το Γέρο Δήμο και το Εχε γειά.


Την ίδια μέρα της εκτέλεσης μπαίνει στην Παραμυθιά ο καινούργιος Δεσπότης Δωρόθεος, παρόλο που ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Ελβετός Μπίκελ, τον προέτρεπε να μη πάει. Κανένας Χριστιανός δεν παραβρέθηκε στην υποδοχή. Παντού τρόμος θανάτου. Ο Δεσπότης, τριαντάχρονος τότε, μόνο με το Διάκο του, πηγαίνει κατ’ ευθείαν στον Γερμανό φρούραρχο, τον πείθει και αφήνει ελεύθερους τους πεντακόσιους Χριστιανούς, κρατούμενους Παραμυθιώτες και την επομένη, με συνοδεία δύο Γερμανούς στρατιώτες παίρνει και πέντε χριστιανούς, πηγαίνει στον τόπο της θυσίας και ενταφιάζει τους σαράντα εννιά άταφους μάρτυρες.


Για τον αφελληνισμό της Θεσπρωτίας, προσπάθησαν, δι’ ασκήσεως ψυχολογικής βίας, να αντικαταστήσουν την Ελληνικήν γλώσσα με την Αλβανικήν.


Δημιούργησαν προσκόμματα στη λειτουργία των Ελληνικών σχολείων και αρνούνταν την ύπαρξη Ελληνικών Αρχών, με σκοπό να παρουσιάσουν στα μάτια των Ιταλικών αρχών Κατοχής ως δήθεν καθαρώς Αλβανικήν την Εθνολογική μορφή της περιοχής.


Μεταβληθέντες σε τυφλά όργανα της Ιταλικής κατασκοπείας προέβαιναν σε παρακολουθήσεις και καταδόσεις Χριστιανών, ως δήθεν επικίνδυνων δια την ασφάλεια των Ιταλικών στρατευμάτων Κατοχής, με σκοπό την αρπαγή της περιουσίας τους, ύστερα από τις φυλακίσεις και εκτελέσεις, που υφίσταντο οι Χριστιανοί.


Το καλοκαίρι του 1944 οι ομάδες ανταρτών του ΕΔΕΣ απελευθέρωσαν την Παραμυθιά, την Πάργα και μεγάλο παραλιακό τμήμα της Θεσπρωτίας.


Ομως, παρά την επιδειχθείσα εκ μέρους της Αλβανοφώνου μειονότητας εχθρική στάση, η Ελληνική μεγαλοψυχία και γενναιοφροσύνη εκδηλώθηκε για μια ακόμα φορά.


Ο Διοικητής της 10ης Μεραρχίας του ΕΔΕΣ με προκήρυξή του την 29 Ιουνίου 1944 καλεί τους Τσάμηδες να καταθέσουν τα όπλα και να ασχοληθούν με τα ειρηνικά τους έργα. Τους διαβεβαιώνει δε ότι θα προστατευθεί η ζωή, η τιμή και η περιουσία τους.


Δυστυχώς, παρά τις αγαθές αυτές διαθέσεις και την υπέρμετρη ευγένεια της ΕΔΕΣίτικης Μεραρχίας, οι Τσάμηδες αποδείχθηκαν αμετανόητοι. Ελαβαν και πάλι μέρος στο πλευρό των Γερμανών κατά την μάχη των Αγίων Θεοδώρων, για να καταλάβουν την πόλη της Παραμυθιάς, χωρίς όμως αποτέλεσμα.


Παρ’ όλα αυτά η Διοίκηση της 10ης Μεραρχίας των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ του Ναπ. Ζέρβα κοινοποιεί προς τους Τσάμηδες την 30 Ιουνίου 1944, νέαν προκήρυξη, στην οποία μεταξύ των άλλων ανέφερε:


Παρά τον τουφεκισμόν 49 επιφανών κατοίκων της Παραμυθιάς και την ενέργειαν και άλλων εκτελέσεων, ως και προδοτικών πράξεων του Μουσουλμανικού στοιχείου, η Μεραρχία επέδειξε τας πλέον διαλλακτικάς διαθέσεις. Ο Μουσουλμανικός πληθυσμός της πόλεως απολαμβάνει ήδη ελευθερίας και προστασίας ζωής, τιμής και περιουσίας. Παρά ταύτα εδέχθημεν σήμερον επίθεσιν Γερμανών βοηθουμένων υπό ενόπλων τμημάτων Τουρκαλβανών. Εν τη επιθυμία μας, όπως εξαντλήσωμεν παν μέσον συμφιλιώσεως, διαβεβαιούμεν και πάλιν τους Τουρκαλβανούς της Θεσπρωτίας ότι διαπνεόμεθα υπό των καλλιτέρων και φιλικωτέρων διαθέσεων έναντι αυτών και υποσχόμεθα πλήρη προστασίαν των, προς το συμφέρον σας προσκαλώ όλους, όπως καταθέσετε τα όπλα και ασχοληθείτε με τα ειρηνικά σας έργα. . .”.


Και η προκήρυξη αυτή δεν βρήκε απήχηση στην ψυχή των Τσάμηδων.


Οχι μόνο δεν κατέθεσαν τα όπλα, αλλά με διάφορες πονηριές και κωλυσιεργίες κατόρθωσαν να κερδίσουν τον απαιτούμενο χρόνο για να διώξουν στην Αλβανία τις οικογένειές τους, τις οικοσκευές, τα ποίμνια και τα λεηλατημένα κινητά. Οι ένοπλοι απεχώρησαν μαζί με τα Γερμανικά στρατεύματα στην Αλβανία, όπου έκτοτε παραμένουν.


Οσοι από τους Τσάμηδες, τήρησαν φιλική στάση προς τον Χριστιανικό στοιχείο και δεν πήραν μέρος στα ανείπωτα όργια εις βάρος του, δεν τους ακολούθησαν στην Αλβανία. Παρέμειναν στη Θεσπρωτία και ζουν ειρηνικά και φιλικά με τους Ελληνες Χριστιανούς μέχρι σήμερα.


Οσοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, είχαν συνειδητοποιήσει ότι βαρύνονταν με τρομερές εγκληματικές πράξεις, για τις οποίες πίστευαν, ότι θα έπρεπε να λογοδοτήσουν και να υποστούν βαριές κυρώσεις.


Δυστυχώς, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ έκανε νύξη για επαναφορά των Τσάμηδων, αλλά συνάντησε τη λυσσώδη αντίδραση από τους κομμουνιστές της Θεσπρωτίας, που είχαν κι αυτοί δεχτεί στο πετσί τους τις φρικαλεότητες των Τσάμηδων.


Αργότερα ο Εμβέρ Χότζα της Αλβανίας προσέφυγε στα Ηνωμένα Εθνη και ζητούσε την επαναφορά των Τσάμηδων στη Θεσπρωτία, αίτημα, που συνεχίζεται απ’ όλες τις μέχρι σήμερα Αλβανικές Κυβερνήσεις.


Είναι ένα αίτημα που είναι απαράδεκτο από την Ελλάδα. Διότι, στο άκουσμά του, θα τρίζουν τα κόκκαλα των εκατοντάδων νεκρών και θυμάτων της θηριωδίας των Τσάμηδων.


Αλλά και οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας είναι αδύνατον να συζήσουν με τους φονιάδες των πατέρων τους, τους βιαστές των κοριτσιών τους, τους πυρπολητές των σπιτιών τους, τους άρπαγες της περιουσίας τους, τους προδότες που με κάθε αποτρόπαιο μέσο προσπάθησαν να αλβανοποιήσουν τον τόπο τους.


Και ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρχει Ελληνας, που να μη συμμερίζεται τη θέση τους.


ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΚΑΘΕ ΑΛΒΑΝΟΥ ΠΟΥ ΕΚΦΕΡΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΟΣ



-- Edited by Webmaster_Paramythia at 13:44, 2006-02-23

-- Edited by admin at 21:33, 2007-02-25

__________________


Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 157
Date:
RE: Φάκελος Τσάμηδες. H ψευτοΤσαμουριά


Xerw egw ti theloun oloi aytoi alla tespa:


 


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  24η Φεβρουαρίου 2004


 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ,
Πρόεδρος του «Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνος»,
προέβη στις ακόλουθες Δηλώσεις :


    «Τις τελευταίες ημέρες, το λεγόμενο «Τσάμικο» βρίσκεται σε έξαρση στην Αλβανία. Χαρακτηριστικά είναι τα πρωτοσέλιδα του αλβανικού Τύπου του δεύτερου δεκαημέρου του τρέχοντος μηνός Φεβρουαρίου : «Κόχα Γιον»: «Οι Τσάμηδες στην Ελλάδα όπως οι Έλληνες στην Αλβανία». «Σέκουλι»: Η Βουλή θα συζητήσει για το «Τσάμικο»». «Ριλίντια Ντεμοκρατίκε»: «Το Τσάμικο στην ατζέντα της Βουλής». «Ντίτα»: «53 Αλβανοί βουλευτές ζητούν την βοήθεια των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον για το «Τσάμικο». Να σημειωθή ότι ο Πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής αποδέχθηκε το αίτημα των εν λόγω Βουλευτών και το θέμα θα συζητηθή οσονούπω στην Αλβανική Βουλή.
    Όλα αυτά τα πρωτοσέλιδα των αλβανικών εφημερίδων , καθώς και κάποιες πληροφορίες που έρχονται από την γείτονα, μας βάζουν σε μεγάλη ανησυχία.Και για το ότι εξ αιτίας της προεκλογικής περιόδου, κανένας λόγος δεν γίνεται για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, αλλά και διότι υπάρχει από την πλευρά μας ασάφεια στην εξωτερική μας πολιτική, ιδιαίτερα μάλιστα ως προς το Βορειοηπειρωτικό.
    Όμως, τα γεγονότα δεν μας περιμένουν. Και οι καιροί το φωνάζουν πως είναι κρίσιμοι. Άρα γε, ο πολιτικός μας κόσμος ακούει το σήμα κινδύνου που εκπέμπει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός ; Η θα αφήση - για μια ακόμη φορά, δυστυχώς – να πάνε τα πράγματα «στην τύχη τους», όπως πολλές φορές συνέβη και για το Βορειοηπειρωτικό και για το Κυπριακό ;
    Φρονούμε ότι είναι καιρός, όλα τα κόμματα να χαράξουν ενιαία γραμμή στα εθνικά ζητήματα. Κατά καιρούς, έχουμε υποστή απαράδεκτες ταπεινώσεις από τους διαφόρους γείτονές μας και τους «υψηλούς» προστάτες τους. Και έχουμε χάσει - αλοίμονο - αρκετά εδάφη με ακραιφνή Ελληνισμό. Τώρα, όμως, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε και άλλα εθνικά τμήματα του εκτός των συνόρων μας Ελληνισμού. Γιατί, πέρα από το ότι η Ιστορία θα είναι αμείλικτη απέναντί μας, τι θα πούμε και τι θα παραδώσουμε στην σύγχρονη νέα γενιά, αλλά και στις γενιές που έρχονται ;
    Ώρα, λοιπόν, για γενναίες αποφάσεις, εθνικώς επωφελείς, που δεν θ’ αλλάζουν κατά τις περιστάσεις και τις διεθνείς συγκυρίες. Ώρα για χάραξη της εθνικής πολιτικής στο εθνικό ζήτημα της Βορείου Ηπείρου. Να δηλώσουν όλα τα κόμματα τι θεωρούν ως Βόρειο Ήπειρο. Μήπως μόνο τα ενενήντα (90) χωριά της Δροπόλεως, όπως ισχυριζόταν ο αλήστου μνήμης Εμβέρ Χότζα ; Η Χειμάρρα, η Κορυτσά, το Αργυρόκαστρο, οι Άγιοι Σαράντα δεν είναι τμήματα της Βορείου Ηπείρου ; Επιπλέον ας γνωρίζουν ότι Τσάμικο Ζήτημα δεν υφίσταται στους Διεθνείς Οργανισμούς, ενώ Βορειοηπειρωτικό υφίσταται, και μάλιστα «εις τον αιώνα» κατά την έκφραση του αειμνήστου Γεωργίου Παπανδρέου.
    Τα πράγματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Οι «μεσοβέζικες» καταστάσεις όχι μόνο δεν ωφελούν, αλλά βλάπτουν – συχνά δε, ανεπανόρθωτα – τα εθνικά μας θέματα. Ας είναι βέβαιος ο πολιτικός μας κόσμος ότι έτσι, και μόνον έτσι, θα προσφέρη υψίστης σημασίας υπηρεσία στην κατακαϋμένη Βόρειο Ήπειρο, ολόκληρο δε το Έθνος θα τον ευγνωμονή».


( Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως )


 



__________________
Anonymous

Date:

LOOK http://www.geocities.com/bulgarmak/map_albankossobo.gif


http://www.geocities.com/bulgarmak/map_albankossobo.gif


 



__________________


Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 33
Date:

Egw lew pws osom to sizitame, toso kanoume to paixnidi ytous. Ti nomizete pws tha kataferoun? TIPOTA


webmaster: Delete post: Ipame pws den vrizoume. Oti einai prosvlitiko, tha to svinoume.



-- Edited by Webmaster_Paramythia at 13:46, 2006-02-23

__________________


Master Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 435
Date:

doulia den eixe o diaolos g.....e ta paidia tou. anistoritoi einai teliws.


webmaster: Delete post: Ipame pws den vrizoume. Oti einai prosvlitiko, tha to svinoume.



-- Edited by Webmaster_Paramythia at 13:48, 2006-02-23

__________________
Anonymous

Date:

http://www.e-grammes.gr/2000/11/bus_attack.htm 


κοιτατε και το παραπανω. Αλεκος



__________________
Anonymous

Date:

Απο το e-grammes, ξεσικωσα το παρακατω:


Δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένας ολόκληρος μήνας από την εποχή που οι διάφοροι ανεθνικοί κομπορρήμονες, πρώην λάτρεις του ολοκληρωτικού απομονωτισμού του Χότζα και όψιμοι εκφραστές της πολυφυλετικής κοινωνίας, και οι ποικίλοι τηλε-σταρ αποτελούσαν την σύνθεση των εκπομπών στις οποίες, για χάρη της αποκλειστικής θεαματικότητας, αδίστακτα δηλητηρίασαν νεανικές ψυχές, προκάλεσαν το λαϊκό αίσθημα και επιχείρησαν τον διχασμό της κοινής γνώμης. Όλα αυτά στο όνομα του «ρατσισμού» και της «ξενοφοβίας» των Ελλήνων. Παρακάμπτοντας το Σύνταγμα με απλές Υπουργικές Αποφάσεις και διαστρεβλώνοντας τις απόψεις του Ισοκράτη χειροκροτήσαμε ως Έλληνες την Ελληνική Σημαία να κυματίζει στα χέρια ενός Φιλιππινέζου σημαιοφόρου στη Μυτιλήνη, μιας Αλβανής στην Καλλιθέα και αλλού.


Λίγες εβδομάδες νωρίτερα στο 3ο αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Ρεθύμνου που οργάνωσε το Στέκι Μεταναστών το σύνθημα που εξαπέλυσε ο Αλβανός δημοσιογράφος Γκασμέντ Καπλάνι ήταν «ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ» στέλνοντας το μήνυμα ότι «Καμία ζωή δεν είναι λαθραία». Δεν είμαι όμως καθόλου πεπεισμένος ότι αυτό το μήνυμα -διατυπωμένο με περισσή θρασύτητα- έφτασε μέχρι τα σύνορα της χώρας του. Κάθε άλλο...

Αντίθετα οι δηλώσεις του αρχηγού του λεγόμενου Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, καταζητούμενου Ινταγιέτ Μπεκίρι στην Ελευθεροτυπία προσέλαβαν διαστάσεις δηλώσεων αρχηγού κράτους, ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ αποφάσισε να υποβαθμίσει αυτές τις δηλώσεις. Τι ακριβώς είπε για τα σχέδια του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού ο αξιότιμος κύριος Μπεκίρι;

Ούτε λίγο, ούτε πολύ αξίωσε τον επαναπατρισμό 200.000 Αλβανών στις «πατρογονικές τους εστίες» -εδώ γελάνε- και εφόσον η Ελλάδα δεν το αποδεχθεί, θα υποβληθεί αίτηση για επίλυση του θέματος στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών «θα αναλάβει δράση ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός». Διότι πολύ απλά οι εδαφικές διεκδικήσεις της Αλβανίας κατά τον εξτρεμιστή Μπεκίρι φτάνουν στην Πρέβεζα. Αυτά γράφτηκαν στην Ελευθεροτυπία χωρίς λογοκρισία στις 19/10/2003 και πέρασαν ασχολίαστα από το ελληνικό ΥΠΕΞ το οποίο τρέμει στην ιδέα μήπως οι υπερατλαντικοί του πάτρωνες το κατηγορήσουν για ρατσισμό.

Όμως στα ψιλά πέρασε από την Αθήνα και η επιχείρηση εκλογονοθείας στη Χειμάρα της Βορείου Ηπείρου, η απόπειρα εκφοβισμού των ψηφοφόρων, η προσπάθεια ματαίωσης των εκλογών από κύκλους της αλβανικής Πολιτείας και εν τέλει ο τραυματισμός ενός Βορειοηπειρώτη ψηφοφόρου. Αυτοί οι τραμπουκισμοί συμβαίνουν κάτω από την μύτη των παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ, των οποίων οι εκθέσεις χαρακτηρίζονται από ηπιότητα έως και χλιαρότητα ως προς την διαδικασία εκδημοκρατισμού και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην δυτική γείτονα. Ουδέν σχόλιο περί ρατσισμού και ελληνοφοβίας στην Αλβανία! Το θέμα του ρατσισμού τίθεται απλά στην κρίση των αναγνωστών... Μετά τα προαναφερθέντα δεν έχω παρά να συμφωνήσω και να επαυξήσω το σύνθημα του αξιότιμου δημοσιογράφου Καπλάνι: «ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΟΥΝ»!

Πρόσφατα δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel” αναφέρθηκαν σε σενάρια ένοπλης εξέγερσης Αλβανών στην Βόρειο Ελλάδα, λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης φιέστας των Ολυμπιακών του 2004. Αν διαβάσει όμως κάποιος προσεκτικά πίσω από τις γραμμές των ειδήσεων θα διαπιστώσει ότι όλες αυτές οι αναταράξεις στη περιοχή των Βαλκανίων είναι η τελική φάση του δράματος που έχει προαποφασίσει η υπερ-υπερδύναμη. Σύμφωνα με τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας αυτό το στοιχείο κατακρατείται ως αποτέλεσμα από το σύνολο των πληροφοριών. Κατά τον υφυπουργό 'Αμυνας των ΗΠΑ, Μ.Γκρόσμαν έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις στα Βαλκάνια, που προϋποθέτουν αποχώρηση από το Κοσσυφοπέδιο αμερικανικών δυνάμεων και την μετατόπισή τους στο έδαφος των νέων εταίρων του ΝΑΤΟ, Βουλγαρία και Ρουμανία δεδομένου ότι σχεδιάζεται απόδοση στο Κοσσυφοπέδιο μεγαλύτερης αυτονομίας.

Αυτές οι κινήσεις ντόμινο της αμερικανικής στρατηγικής για τα Βαλκάνια θεμελιώνουν το όραμα ορισμένων εθνικιστικών κύκλων των Τιράνων για Μεγάλη Αλβανία που εκτός του Κοσσυφοπεδίου, μέρους της ΠΓΔΜ, της Νότιας Σερβίας, διεκδικεί και την ελληνικότατη Θεσπρωτία. Όσο όμως και αν το «αλβανικό ζήτημα» στα Βαλκάνια χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ ως υπομόχλιο άσκησης πολιτικής στη Ν.Α. Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που τελικά αποφασίζει πόσο μακριά από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βρίσκεται η Αλβανία. Έτσι διαφαίνεται ότι με τις εξτρεμιστικές κινήσεις των Τιράνων και της Πρίστινα με την υποκίνηση του θείου Σαμ, η Αλβανία θα αργήσει πολύ να γίνει «Ευρωπαία».



__________________


Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 37
Date:

Απο το forum της athens.indymedia:


Οι Τσάμηδες ήταν αλβανοι κάτοικοι της Θεσπρωτίας, γύρω από την Παραμυθιά, σε καμπίσια χωριά. Εξισλαμισμένοι Χριστιανοί οι περισσότεροι από αυτούς. Δεν ανταλλάχτηκαν το 1922-24, ενώ ανταλλάχτηκαν οι εξισλαμισμένοι και οι Τούρκοι έποικοι της περιοχής Ιωαννίνων- Πρέβεζας - Πάργας.

Στην κατοχή υπηρέτησαν τον Ιταλό κατακτητή της περιοχής τους. Μάλιστα στη μάχη της Μενίνας (1943) ντυμένοι με ιταλικές στρατιωτικές στολές πολέμησαν εναντίον των ελλήνων ανταρτών (ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ με επικεφαλής το Ναπολέοντα Ζέρβα).

Με την αποχώρηση των Ιταλών και των Γερμανών στη συνέχεια, καταλαβαίνοντας τι τους περίμενε, καθώς είχαν κάνει πολλά (φόνους - ληστείες - αρπαγές - βιασμούς) σε βάρος ντόπιων χριστιανών της περιοχής της Παραμυθιάς, δηλαδή τα ειδικά δικαστήρια για δοσίλογους και φονιάδες που ετοιμάζονταν να στηθούν, πέρασαν μέσα στο αλβανικό έδαφος, καθώς το νεοπαγές αλβανικό κομμουνιστικό κόμμα που εξουσίαζε τότε το νότο της Αλβανίας, τους μάζεψε για να τους χρησιμοποιήσει για δικούς του σκοπούς, στον αλβανικό νότο κι όπου αλλού το έφερνε η περίσταση.

Η προπαγάνδα τους, όλα αυτά τα χρόνια, κατάφερε να περάσει σε πολλούς τρίτους την άποψη πως σφάχτηκαν και διώχτηκαν από το Ζέρβα, κάτι που είναι ανακριβές φυσικά, αφού αποκρύπτουν πως αυτά έγιναν στη μάχη της Μενίνας, την πρώτη μάχη τακτικών στρατευμάτων στην Ευρώπη πριν τη μεγάλη απόβαση των Συμμάχων), όπου συμπολεμούσαν στο πλευρό των Ιταλών, εναντίον των στρατιωτικών ομάδων του Ν. Ζέρβα.

Ενώ ήταν κάτι από μια μικρή Βοσνία, 50 χρόνια πριν!

Τσιράκια του τότε Μπερλουσκόνι, πριν 50 χρόνια!


Μπορεί οι νεότεροι να μη γνωρίζουν πολλά πράγματα, καθώς στα σχολεία, με το πρόσχημα της νωπής μνήμης και του ξυπνήματος των παθών, διδάσκονται-μαθαίνουν στοιχεία ιστορίας, το πολύ μέχρι το μεσοπόλεμο, κι όχι τα τελευταία 50 χρόνια.

Όσο υπάρχουμε οι παλιότεροι, που τα ζήσαμε αυτά τα πράγματα, έχουμε χρέος να τα μεταφέρουμε -όπου μπορούμε - όπως έγιναν.

Στη μεγάλη ηλικία καταλάβαμε πόσο μεγάλη βλακεία είναι ο εθνικισμός και η σχετική ιδεοληψία.

Αλλά ποιος θα μας γλιτώσει από τον καθυστερημένο εθνικισμό της πιο καθυστερημένης χώρας στην Ευρώπη; Της ταραχοποιού των Βαλκανίων.

Με το άνοιγμα των ελληνοαλβανικών συνόρων, εποχή Σαμαρά, από τους πρώτους που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν αυτοί, οι Τσάμηδες! Καθώς γνώριζαν τα ελληνικά από τος παππούδες τους ή τα μισογνώριζαν, κι ήταν δύσκολο να τους ξεχωρίσει κάποιος από τους Βορειοηπειρώτες. Αν δεν είσαι από εκείνα τα μέρη, Βορειοηπειρώτης ή Αλβανός , μπορείς να τους ξεχωρίσεις από τα μικρά τους ονόματα. Ιταλοφέρνουν. Π.χ Ρολάντο, Ρενάτα, κλπ Επειδή τους είχαν υποστηρίξει κάποια εποχή , από ευγνωμοσύνη.

Αρκετοί πιστεύουν πως αυτοί κρύβονται πίσω από το καρτέρι και τους πυροβολισμούς που ρίχτηκαν σε λεωφορείο της ΕΛΑΣ στο Καλπάκι προν λίγα χρόνια κι ακόμα πίσω από την ανατίναξη του πυλώνα της ΔΕΗ στη Σαγιάδα (στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο βορειοανατολικότερο σημείο της στεριανής Ελλάδας.



__________________
Anonymous

Date:

APO AFIMERIDES TO PARAKATW MIAS KAI OI TVS MAS TA KRYVOUN


Σοβαρά επεισόδια και συλλήψεις σημειώθηκαν το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης έξω από την αλβανική Βουλή, μετά την απόρριψη του ψηφίσματος για το «τσάμικο» ζήτημα. Μέλη και οπαδοί της Τσαμουριάς επιχείρησαν να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο, αλλά εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Στην ψηφοφορία, 53 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 55 λευκό, ενώ τέσσερις ψήφισαν κατά του ψηφίσματος που είχαν προτείνει οι βουλευτές του Εθνικιστικού Κόμματος «Μπάλι Κομπετάρ».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Μπαμίρ Τόπι, ζήτησε πριν από την ψηφοφορία από τους σοσιαλιστές να εξηγήσουν την αλλαγή της στάσης τους απέναντι στο ψήφισμα, καθώς λίγες μέρες πριν είχαν δηλώσει ότι θα ψήφιζαν υπέρ του. Όμως ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα διευκρινιστεί με την ψηφοφορία.

Αμέσως μετά την είδηση ότι η Βουλή απέρριψε το ψήφισμα, το οποίο είχε αναβληθεί άλλες δύο φορές, τα μέλη της Τσαμουριάς επιχείρησαν να εισβάλουν στην αίθουσα της Βουλής. Δημιουργήθηκε ένταση και χρειάστηκε εκτός των δυνάμεων της εθνικής φρουράς να επεμβούν και οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης, ώστε να απομακρύνουν τους εκατοντάδες διαδηλωτές από την πλατεία απέναντι από τη Βουλή.

Η αστυνομία προχώρησε σε 15 συλλήψεις, καθώς οι ηγέτες της οργάνωσης δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της «μεγάλης αυτής προδοσίας», όπως είπαν, «σε βάρος του τσάμικου λαού».

Οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα για την επέμβαση της Ουάσιγκτον στην επίλυση του «τσάμικου» ζητήματος, καθώς και για την επιστροφή των περιουσιών τους στην Ελλάδα. Οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τη λεωφόρο προς την πρεσβεία, διαλύοντας τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές.



__________________


Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 9
Date:

 



__________________
Forum Μοderator


Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 9
Date:

xalara ... synexizoume thn koyventoyla mas

__________________
Forum Μοderator


Senior Member

Status: Offline
Posts: 196
Date:

To exasa. Epexe simea ematha e!!! Wreos o Magos!!


 



__________________
Site Webmaster
Anonymous

Date:


quote:





Originally posted by: Sandow

 Με το άνοιγμα των ελληνοαλβανικών συνόρων, εποχή Σαμαρά, από τους πρώτους που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν αυτοί, οι Τσάμηδες! Καθώς γνώριζαν τα ελληνικά από τος παππούδες τους ή τα μισογνώριζαν, κι ήταν δύσκολο να τους ξεχωρίσει κάποιος από τους Βορειοηπειρώτες. Αν δεν είσαι από εκείνα τα μέρη, Βορειοηπειρώτης ή Αλβανός , μπορείς να τους ξεχωρίσεις από τα μικρά τους ονόματα. Ιταλοφέρνουν. Π.χ Ρολάντο, Ρενάτα, Irisa, Irene κλπ





MONO AFTO. TIPOTA ALO DEN LEW.....



__________________
Anonymous

Date:

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΟ UCK ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ?  ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΡΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΕΣ? 


webmaster: Delete post: Ipame pws den vrizoume. Oti einai prosvlitiko, tha to svinoume.



-- Edited by Webmaster_Paramythia at 13:51, 2006-02-23

__________________
Anonymous

Date:



__________________
Anonymous

Date:



__________________


Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 37
Date:

KLOTSIDIA THELOUN OLOI TOUS.  PANTOS EGW LEW NA TO KLISOUME TO TOPIC, GIATI XEFEYGEI...

__________________


Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 328
Date:

Oso episima den ginete tipota, den mas niazei kai emas. Profanos, den yparxei thema apo kanenan paramono apo orismenous Alvanous. Akoma kai sthn dikia tous Vouli, to thema aporiftike na sizitithei kan.


Opote den yparxei thema na to sizitame. Egw tha symfonisw me ton web master kai ton shandow, gia na klidosei to topic 'h na stamatisei na apasxolei toso poli. Distixos exoume pali mpinelikia kai diaforous alvanous pou mpainoun kai grafoun ta dika tous. Den yparxei logo na einai vasiko thema sizitisis.



__________________

You said you love me that was just a lie

All i needed was someone who could keep me warm at night
You tried it baby but didn't work and now i know that this is gonna be  the end How could you lie

Anonymous

Date:

Den eixa idea gia olla afta. Tora ta exw parei trela. Ti ginete ston kosmo kai den mathenoume tipota....... An theloun as erthoun na thn paroun

__________________


Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 328
Date:

Ποσοι αλβανοι ζουν στην Παραμυθιά?



__________________

You said you love me that was just a lie

All i needed was someone who could keep me warm at night
You tried it baby but didn't work and now i know that this is gonna be  the end How could you lie

Anonymous

Date:


 



__________________
Anonymous

Date:

ΕΤΣΙ ΥΨΙΛΟ ΦΡΟΝΙΜΑ


 



__________________
Anonymous

Date:

Εγώ για το θεμα πρωτοενημερώθηκα πριν απο 2 χρονια, οταν μερικοι αλβανοι το σιζητουσαν στο χωριο μου. Εχουν τα μουτρα και μηλάνε κιολας. Εδω στην Ρωμη ολοι γελανε οταν ακουνε τα αιτηματα των αλβανων. Ειναι για λυπηση οι κακομοιριδες.


Νικος Ν.


 



__________________


Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 157
Date:

Pantos egw me osous Alvanoun milisa kanenas den ipostirize tis malakies peri tsamourias.  Na fantastite pws to epexa filika gia na tous psarwsw....


webmaster: Delete post: Ipame pws den vrizoume. Oti einai prosvlitiko, tha to svinoume.



-- Edited by Webmaster_Paramythia at 13:52, 2006-02-23

__________________


Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 37
Date:

Ena para poli kalo arthro apo thn efimerida "proinos logos":


H EIPHNH TΩN ΠAPIΣIΩN (1946) KAI TO BOPEIOHΠEIPΩTIKO
Του ΝΙΚΟΥ Θ. ΥΦΑΝΤΗ


Mετά την ήττα και την αποχώρηση των Γερμανών από την Eλλάδα, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που πάτησε το πόδι του στην Πατρίδα, ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Στις 18 Aπριλίου 1944 στην πλατεία Συντάγματος εκφώνησε τον περίφημο "λόγο της απελευθερώσεως", στον οποίο διετύπωσε και τις εθνικές διεκδικήσεις, που περιελάμβαναν:
1. Tην Bόρειο Ήπειρο, 2. Tα Δωδεκάνησα, 3. Tην τροποποίηση των Eλληνοβουλγαρικών συνόρων.
Στο Παρίσι το 1946 πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη των τεσσάρων νικητριών Δυνάμεων (Aμερική, Aγγλία, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία).
Στις 25 Aπριλιου 1946 συνήλθε στο Παρίσι το συμβούλιο των Yπουργών των Eξωτερικών των "τεσσάρων" για να καταρτίσουν τα σχέδια των συνθηκών ειρήνης με την Iταλία, Bουλγαρία, Pουμανία, Oυγγαρία, Φιλανδία και Aυστρία.
Oι εργασίες διεξήχθησαν σε δύο φάσεις:
H πρώτη 25 Aπριλίου έως 16 Mαΐου και η δεύτερη 15 Iουνίου-4 Iουλίου. Tο 1946 ήταν ο χρόνος που ξεκαθαρίζονταν οι εκκρεμότητες του B' Παγκοσμίου πολέμου. Στη Διάσκεψη των Παρισίων θα κρινόταν η τύχη των διεκδικήσεων των διαφόρων κρατών. O βασικότερος στόχος των μεταπελευθερωτικών κυβερνήσεων ήταν το αίτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και οι εθνικές διεκδικήσεις.
Στη Διάσκεψη των Παρισίων η Eλλάδα δεν έθεσε το θέμα της Kύπρου. Θα έδινε όμως τη μάχη για άλλα εκκρεμή θέματα, για τα οποία έτρεφε την ελπίδα ότι, μετά από τόσους αγώνες και τόσες θυσίες που υπέστη στο διάστημα 1940-1944 και μετά μάλιστα από τόσες υποσχέσεις των Συμμάχων, θα ικανοποιούνταν οι πόθοι της εθνικής ολοκλήρωσης και θα εξασφαλίζονταν τα σύνορα από μελλοντικές εισβολές.
H τύχη αυτών των διεκδικήσεων εξαρτιόταν φυσικά από τις αποφάσεις των νικητριών Δυνάμεων.
O Eλληνικός λαός είχε την αξίωση μετά από τόσες εκατόμβες θυσιών κατά τη διάρκεια του Πολέμου και της Kατοχής, να ικανοποιήσουν οι Mεγάλες Δυνάμεις τους πόθους του και να εφαρμοστεί και για την Eλλάδα η αρχή του δικαίου.

H πρώτη φάση της Διάσκεψης

Στις 29 Aπριλίου 1946 ανεχώρησε για το Παρίσι ο υφυπουργός Eξωτερικών Φ. Δραγούμης και ο Γεν. Διευθυντής του υπουργείου Λέων Mελάς.
Kατά τη διάρκεια των εργασιών της διάσκεψης ο υπουργός των Eξωτερικών της EΣΣΔ Mολότωφ αντιτάχθηκε στον οριστικό διακανονισμό των βουλγαρικών συνόρων. Tα θέματα των επανορθώσεων παραπέμφθηκαν στη Διάσκεψη της Eιρήνης. Σχεδόν σε όλα διεφώνησαν εκτός από ένα: Tα σύνορα της Bουλγαρίας να παραμείνουν όπως ήταν την 1η Iανουαρίου 1941. Έτσι η ελληνική αξίωση για τροποποίηση των ελληνοβουλγαρικών συνόρων απορρίφτηκε.

H δεύτερη φάση

Ως τις 27 Iουλίου δεν είχε σημειωθεί καμία πρόοδος. Yπήρχαν πολλές διχογνωμίες μεταξύ των μεγάλων και όλοι εφοβούντο ότι η διάσκεψη έβαινε σε αδιέξοδο. Tότε συνέβη κάτι σοβαρό που αφορούσε τις ελληνικές διεκδικήσεις. Tο περιστατικό το περιγράφει ο τότε υπουργός των Eξωτερικών των HΠA Tζ. Mπέρνς στις αναμνήσεις του, με τίτλο "Tα χαρτιά στο τραπέζι" (Γ.A. Λεονταρίτης στην εφημ./"Kαθημερινή" Σάββατο 11 Iουνίου 1994).
Θυμάται σχετικά ο Tζ. Mπέρνς:
"... H συνεδρίαση της ημέρας εκείνης άρχισε με άγονη συζήτηση για τη ναυσιπλοΐα στο Δούναβη. O Mολότωφ επέμενε ότι η πλωτή αυτή οδός έπρεπε να παραμείνει υπό τον έλεγχο των παρακτίων κρατών, δηλ. της Σοβιετικής Ένωσης. Kατόπιν συζητήθηκαν διάφορα δευτερεύοντα θέματα και περιέργως οι σοβιετικοί συνεφώνησαν για τις οικονομικές διατάξεις των σχεδίων ειρήνης με τη Pουμανία.
Eντυπωσιάστηκα με το γεγονός αυτό και σκέφτηκα να βολιδοσκοπήσω τις σοβιετικές διαθέσεις. Γι' αυτό μεταξύ σοβαρού και αστείου είπα στο Mολότωφ:
- H συνεδρίαση θα τελειώσει καλά, αν διεκανονίζετο και το θέμα της Δωδεκανήσου. H έκπληξη όλων μας υπήρξε μεγάλη όταν ακούσαμε τον Mολότωφ να απαντά:
- H σοβιετική αντιπροσωπεία δεν έχει αντίρρηση. O Mπέβιν δεν μπορούσε να πιστέψει και ρώτησε: -Δηλαδή κ. Mολότωφ θέλετε να πείτε ότι συμφωνείτε να δοθούν τα Δωδεκάνησα στην Eλλάδα;
- Mάλιστα, αυτή είναι η έννοια των λόγων μου, απάντησε ο Mολότωφ.
- Aς ανασάνουμε δύο λεπτά ώστε να συνέλθουμε, είπα εγώ...".
Έτσι τα Δωδεκάνησα αποδόθηκαν στην Eλλάδα. H πρώτη αυτή μεγάλη επιτυχία της Eλλάδος έκαμε την Eλληνική Eπιτροπή να αισιοδοξεί ότι θα είχε ανάλογες επιτυχίες και στις άλλες διεκδικήσεις.

H Διάσκεψη Eιρήνης των Παρισίων (29 Iουλίου 1946) και οι ελληνικές αξιώσεις για τη Bόρειο Ήπειρο

H ιστορική διάσκεψη συνήλθε στο Παρίσι στις 29 Iουλίου 1946 στα ανάκτορα του Λουξεμβούργου. Πριν από 27 χρόνια, το 1919 είχε συνέλθει πάλι στο Παρίσι η Διάσκεψη Eιρήνης μετά τον A' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο Παρίσι, επομένως, παιζόταν η τύχη της Bορείου Hπείρου. Oι Bορειοηπειρώτες προσδοκούσαν ότι μετά από πολύχρονη αναμονή, μετά από διώξεις και κατατρεγμούς, θα δικαιώνονταν.
Δυστυχώς όμως οι ελπίδες τους και εδώ διαψεύστηκαν. O αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπείας πρωθυπουργός Kων. Tσαλδάρης, που συμμετείχε στη διάσκεψη, έθεσε το θέμα της απελευθέρωσης της Bορείου Hπείρου, αποζημίωση 6 δισ. δολλαρίων και επανένταξη του απορριφθέντος αιτήματος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.
Δυστυχώς, κανένα από τα αιτήματα της Eλλάδος δεν έγινε δεκτό! Aπορρίφθηκε η αξίωση για τη Bόρειο Ήπειρο και μας επιδίκασαν 145 εκατ. δολλάρια για πολεμικές αποζημιώσεις, αντί των 6 δισ. δολλαρίων που ζήτησε η ελληνική αντιπροσωπεία.
H Bόρειος Ήπειρος και πάλι μετέωρη παρά πάσαν έννοια δικαίου παρέμεινε στην αλβανική επικράτεια, όταν μάλιστα η Aλβανία στη διάρκεια του πολέμου συμμάχησε με τις δυνάμεις του 'Aξονα.
Tο "Bορειοηπειρωτικό" παραμένει μέχρι σήμερα εκκρεμές ενώπιον των τεσσάρων υπουργών Eξωτερικών των νικητριών Δυνάμεων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Mετά τη δυσμενή τροπή που πήραν τα ελληνικά αιτήματα στη διάσκεψη, ο K. Tσαλδάρης αναγκάστηκε να ζητήσει ενίσχυση από όλο το πολιτικό φάσμα. Στις 6 Oκτωβρίου έφτασε στο Παρίσι αντιπροσωπεία από όλα τα ελληνικά κόμματα.
Tην αντιπροσωπεία αποτελούσαν: Σοφ. Bενιζέλος, Γεώργ. Παπανδρέου, Παν. Kανελλόπουλος, Kων. Pέντης, Γεωργ. Bαρβούτης και Nαπ. Zέρβας. Tην επομένη η ελληνική αντιπροσωπεία με τον K. Tσαλδάρη επισκέφθηκε τον υπουργό των Eξωτερικών των HΠA Tζ. Mπέρνς. O Tζ. Mπέρνς στα δίκαια παράπονα της αντιπροσωπείας ότι οι Hν. Πολιτείες τους εγκατέλειψαν και δεν υποστήριξαν τα ελληνικά αιτήματα, απάντησε ότι η Eλλάδα δεν πρέπει να διατηρεί καμία ελπίδα για ικανοποίηση της αξίωσης για τη Bόρειο Ήπειρο, γιατί αντιθέτως η Σοβιετική Ένωση, η οποία αρνείται την παραχώρησή της στην Eλλάδα.
Nα σημειώσουμε ότι στο υπόμνημα της Eλλάδος, που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο υπουργών των Eξωτερικών, εζητείτο η παραχώρηση της Bορείου Hπείρου και τις δύο επαρχίες Aργυροκάστρου και Kορυτσάς.
Eνδέχεται εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας να έγιναν και ορισμένα σφάλματα τακτικής ή και να εφησύχασε με την εντύπωση της βέβαιης ικανοποίησης του αιτήματος.
Aυτό όμως δεν απαλλάσσει της ευθύνης για την απόρριψη τις Mεγάλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα τον υπουργό Eξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης.
Tο όνειρο της Eλλάδος και οι πόθοι του Bορειοηπειρωτικού Eλληνισμού ναυάγησαν το 1946 στο Παρίσι.

Σημερινή κατάσταση

Kαι σήμερα, μετά από πενήντα χρόνια ανελέητου διωγμού των Eλλήνων εκ μέρους του αιμοσταγούς δικτάτορα Eνβέρ Xότζα και των διαδόχων του, τα προβλήματα παραμένουν το ίδιο οξυμένα και άλυτα.
Πάλι οι Bορειοηπειρώτες αγωνίζονται για τα στοιχειώδη συνταγματικά δικαιώματα, κατοχυρωμένα από διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες και πάλι συλλαμβάνονται, ανακρίνονται και φυλακίζονται για μόνο λόγο ότι γεννήθηκαν Έλληνες.
Tα γεγονότα, μετά το 1990, που ακολούθησαν την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος, δεν αφήνουν περιθώρια για κάποια βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης του ελληνικού στοιχείου.
Oι αλβανικές κυβερνήσεις πάντα εφευρίσκουν προσχήματα και προφάσεις να ασκήσουν βία εις βάρος της ελληνικής μειονότητας. H πολιτική των Aλβανών απέναντι της μειονότητας γίνεται φανερή από τα γεγονότα που δημιουργήθηκαν και τα οποία, με την υπόθαλψη του μισέλληνα πρώην Προέδρου της Aλβανίας Σαλί Mπερίσα, έφεραν στο χείλος του γκρεμού τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Tο ατυχές επεισόδιο της Eπισκοπής, που είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη και φυλάκιση των πέντε στελεχών της "Oμόνοιας", η χαλκευμένη και στημένη δίκη το 1994, οι φόνοι και οι ληστείες από ληστοβίωτες αλβανικές συμμορίες στα ελληνοχωριά, η μεγάλη απάτη των Παρατραπεζών, που καταβρόχθισαν το μόχθο του αλβανικού λαού και τον άφησαν πάλι ρακένδυτο, η κρίση-πόλεμος του Mαρτίου '97 και όσα ανήκουστα και πρωτοφανή έγιναν εις βάρος των Bορειοηπειρωτών, είχαν σοβαρές επιπτώσεις και συνέπειες. Oι Bορειοηπειρώτες κοπαδιαστά και πάλι κατέφυγαν στην Eλλάδα. H συνεχής ροή προς την Eλλάδα και η εγκατάλειψη των πατρογονικών τους εστιών, φέρνει στη μνήμη μας τη Διάσκεψη Eιρήνης των Παρισίων και την αδικία που έγινε εκ μέρους των "τεσσάρων", γιατί παρότι το "Bορειοηπειρωτικό" κατείχε προτεραιότητα επίλυσης, δυστυχώς, και λόγω αδεξιοτήτων εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, αλλά και διότι οι τότε Mεγάλες Δυνάμεις δεν αντιμετώπισαν με ρεαλισμό την περίπτωση, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει εκκρεμές και να αναμένει τη δίκαιη λύση του.
Όπως και τότε έτσι και σήμερα οι Hν. Πολιτείες δυσκολεύονται να διαπιστώσουν τις βάρβαρες διώξεις των συμπατριωτών μας από τις αλβανικές αρχές, ψυχολογική βία και διώξεις που αποβλέπουν στην σταδιακή αυξομείωσή τους και στον εξαλβανισμό. Δυσκολεύονται να δεχθούν τις βάρβαρες διώξεις των συμπατριωτών μας από τις αλβανικές αρχές, ψυχολογική βία και διώξεις που αποβλέπουν στην σταδιακή αφομοίωσή τους και στο εξαλβανισμό.

H θέση του 'Aγγλου ιστορικού N. Hammond

O διαπρεπής 'Aγγλος ιστορικός και αρχαιολόγος N. Hammond σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Anglo-Hellenic Review έχει τη γνώμη ότι το ζήτημα της Bορ. Hπείρου απαιτεί άμεση λύση.
O Hammond επισκέφτηκε αρκετές φορές την Aλβανία και την περιοχή της Bορείου Hπείρου και αναφέρει στο άρθρο τα ελληνικά αρχαιο-ελληνικά και επιγραφικά ευρήματα, ανατρέχει στη Pωμαϊκή και Bυζαντινή εποχή, στην Oθωμανική κυριαρχία και φτάνει στους Bαλκανικούς πολέμους και την ίδρυση του αλβανικού κράτους με την βίαιη υπαγωγή του του βόρειου τμήματος της Hπειρου στην αλβανική επικράτεια.
Aναφέρεται στις διώξεις από την κυβέρνηση του Zώγου και γράφει χαρακτηριστικά: ("Eλληνικός Bορράς" Θεσσαλονίκη, 26 Iουνίου 1944).
"... Tα ελληνόφωνα χωριά υπέστησαν διώξεις από την κυβέρνηση του Zώγου, για παράδειγμα έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία το 1933-34 και τα ελληνικά μοναστήρια τα υποχρέωσαν να δεχθούν, ως τροφίμους παράφρονες (κι εγώ μόλις που ξέφυγα να βρεθώ έγκλειστος). Aκόμη σ' αυτά τα χωριά που ευημερούσαν και αυτά τα "πεφωτισμένα" εν συγκρίσει με τους αλβανόφωνες γείτονές τους".
Aφού ο N. Hammond αναφέρει την τρομοκρατία που επέβαλε το 1944 ο Eμβέρ Xότζα με τον ακραίου τύπου σταλινικό Kομμουνισμό, φτάνει στα πρόσφατα δραματικά γεγονότα και αναρωτιέται: "Tι θα μπορούσε να γίνει για να προστατεύουν τα ελληνόφωνα χωριά;". Tην απάντηση και τη λύση τη δίνει ο ίδιος:
"... Eδώ και 60 χρόνια περίπου -γράφει- με οποιαδήποτε μορφή Kυβερνήσεως, το αλβανικό κράτος καταπάτησε τα "ανθρώπινα δικαιώματα" της ελληνοφώνου μειονότητας στη θρησκεία, στην παιδεία, στην ελευθερία και δεν υπάρχει λόγος να υποθέσει κανείς ότι θα συμβεί διαφορετικά και στο μέλλον. H πρόσφατη εμπειρία στο Iράκ και στη Bοσνία έδειξε πως η μια πολιτική του "βλέποντας και κάνοντας" από έξω δυνάμεις δυνατόν να οδηγήσει σε σφαγή και μέσα σε αδυναμία να συστήσει και να εγγυηθεί "ασφαλείς περιοχές" για εθνικές μειονότητες. Tα Hνωμένα Έθνη στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της Eλλάδος. Όρος αυτής της βοήθειας και της επενδύσεως, θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας αυτονόμου περιοχής εντός του αλβανικού κράτους. Tότε θα είναι ελεύθεροι να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ως χριστιανικές κοινότητες, να μορφώνουν τα παιδιά τους στη μητρική τους γλώσσα και να έρχονται σε επαφή με τον έξω κόσμο, ενώ θα καταβάλουν στο αλβανικό κράτος ό,τι θα οφείλεται για φορολογία και δημόσιες υπηρεσίες".
Πότε, επιτέλους, οι Mεγάλοι του Kόσμου θα ακούσουν τους συνεχείς και σώφρονες λόγους διαπρεπών ανθρώπων; Πότε θα εννοήσουν την τραγική θέση των Eλλήνων της Bορείου Hπείρου και θα αποδώσουν δικαιοσύνη;




__________________


Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 328
Date:

quote:

Originally posted by: Webmaster_Paramythia

"to xehasame to themataki mou fenete"

kai oi aloi alonizoun!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

__________________

You said you love me that was just a lie

All i needed was someone who could keep me warm at night
You tried it baby but didn't work and now i know that this is gonna be  the end How could you lie

Anonymous

Date:

Όλα αυτά γίνονται και συντηρούνται από τους κακομοίρηδες τους απολίτιστους τους αλβανούς που χωρίς παιδεία ασχολούνται μόνο με ιδέες περί μεγάλης αβανιάς. Φυσικά κάθε λογικός άνθρωπος γελάει. Έτσι γελάει και όλη η Ευρώπη.


Από την άλλη ορισμένα φασιστάκια, ακροδεξιά από την Ελλάδα, γουστάρουν το πανηγύρι που γίνετε με αφορμή το Ηπειρωτικό, και βρίσκουν λόγο για να ζουν και να δικαιολογούν την ύπαρξη τους.


Αυτοί που ασχολούνται και πονούν πραγματικά είναι μόνο οι Ηπειρώτες.


 


Παναγιώτης



__________________


Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 157
Date:

Kai ti paei na pei afto file panagioti??


Epidi einai apolitistoi kai epidi gelaei oli h Europi mazi tous tha prpeei na tous afinoume na alonizoun?? Egw diafonw. Esi vasika den xerw giati eisai xalaros.



__________________


Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 33
Date:

Καλά Παναγιώτη, είσαι βαριά νυχτωμένος.  Δεν μας είπες όμως από που είσαι.

__________________


Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 328
Date:

IREMISTE

__________________

You said you love me that was just a lie

All i needed was someone who could keep me warm at night
You tried it baby but didn't work and now i know that this is gonna be  the end How could you lie



Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 98
Date:

Δεν πρέπει να ψαρωνουμε. Έλειψα για μερικούς μήνες από το forum και βλέπω πως έχετε τσιμπήσει. Δεν υπάρχει θέμα γιατί απλά είναι απελπιστικά μόνοι. Ότι οργιάζουν στις σκέψεις τους, οργιάζουν Αλλά είναι αλβανοί βρε αδερφέ. χα χα χα

__________________

 



Master Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 435
Date:



__________________
Anonymous

Date:

Με ευκαιρία την εκδήλωση που τελείτε σήμερα σε μνήμη των 49 παραμυθιωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς με την βοήθεια των αλβανών (ψευτοτσαμηδων), καλό είναι να θυμόμαστε λίγο την ιστορία μας. Να θυμόμαστε όλοι τον πόνο και την δυστυχία που έφεραν στην πόλη μας οι κατακτητές με την βοήθεια πάντα των αλβανών.


Πέτρος



__________________


Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 98
Date:

In Northern Epirus, next to the Greek borders in other words, have their headquarters the Cham guerillas, organized in the patterns of the 'Kosovo Liberational Army' (KLA). Their force consists of 5,000 men, armed with light equipment, pillaged from the camps of the Albanian army in the 1996 riots, and ready for 'action' (sabotage and guerilla war) in Greece, immediately after the expected unification of Kosovo and Albania, with the ultimate goal of the liberation of Chameria.

The Albanians call Chameria the area of Epirus which includes the cities of Igoumenitsa, Parga, Paramithia, Filiata and Margariti, that is the Greek province of Thesprotia. In this area lived before the Second World War 25,000 Muslim Albanians, the so-called Chams. During the German occupation, Thesprotia as well as Kosovo, were conceded by Germany to Albania and the Chams, wearing German uniforms, committed unheard-of massacres against the Greeks of Thesprotia. After the war, they escaped to Albania to avoid punishment. Today they seem ready to repeat the 'feats' of the Second World War.

The Chams have founded in Albania the "League of Chameria", an unofficial parliament with 100 members. This League joined the 'union of under-represented people' of the U.N. in 1995, an action which was not even challenged by the Greek government. In Albania the Chams have a special influence just like the Kosovars. They are both considered representatives of the 'occupied' lands (Kosovo, Chameria). It is worth mentioning that on 30 June 1994 the Albanian parliament established unanimously 27 June as the day of the Chams 'genocide' (escape to Albania).

Besides Thesprotia, Albanian aspirations exist, along with any others, for the Western Thrace. The Albanian foreign minister Paskal Milo is probably the only Albanian academic who concerns himself with the Muslim minority of Western Thrace. In the past, he criticized Greece for applying a 'cleansing' policy against the minority. It should be noted that he has done 'research' on the issue by visiting Western Thrace.

At the same time "Omonoia", the union of the Northern Epirotes in Albania, is in a state of dissolution. Following the advice of the Greek government for "peace" and "cooperation" the Northern Epirotes joined the Albanian parties and as a result the Hellenism of Northern Epirus is no longer represented politically.



__________________

 



Master Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 435
Date:

19/10/2004  Κωστής Στεφανόπουλος: Θέμα ανύπαρκτο και ξεπερασμένο το θεμα των ΤΣΑΜΗΔΩΝ.



Την ανάγκη η Αλβανία και η Ελλάδα να αποβάλουν τις καχυποψίες που τις βάραιναν στο παρελθόν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους επεσήμανε από την Αλβανία όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κωστής Στεφανόπουλος χαρακτήρισε ανύπαρκτο το θέμα που έθεσε ο Αλβανός ομόλογός του για τις περιουσίες των Τσάμηδων στην Ελλάδα τονίζοντας ότι ανάγεται σε μία εποχή όπου οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές. "Εάν θυμηθούμε εκείνη την εποχή θα πρέπει να θυμηθούμε και τις διεκδικήσεις της Ελλάδας απέναντι στην Αλβανία" τόνισε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε "Είναι δυνατόν να συζητάμε αυτά τα πράγματα;". Από την πλευρά του ο Αλβανός Πρόεδρος, τόνισε ότι τα προβλήματα του παρελθόντος δεν ορίζουν και δεν επηρεάζουν τις σχέσεις των δυο χωρών.

"Θέμα ανύπαρκτο και ξεπερασμένο"

"Δεν έχω καμία διάθεση αναξέσεως των παλιών θεμάτων υπενθυμίζοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκαν και τα οποία είναι ξεπερασμένα αναγόμενα στο 1944, προ εξήντα χρόνων δηλαδή" Κωστής Στεφανόπουλος

Στο παρελθόν που έχει οριστικά κλείσει ενέταξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το θέμα των Τσάμηδων που ήγειρε ο Αλβανός ομόλογός του ζητώντας να αρχίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο χωρών για να δώσουν τη σωστή νομική λύση στο πρόβλημα των Τσάμηδων Αλβανών στην Ελλάδα και των Ελλήνων στην Αλβανία.

" Δεν έχω καμία διάθεση αναξέσεως των παλιών θεμάτων υπενθυμίζοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκαν και τα οποία είναι ξεπερασμένα αναγόμενα στο 1944, προ εξήντα χρόνων δηλαδή" τόνισε χαρακτηριστικά ο Κωστής Στεφανόπουλος χαρακτηρίζοντας ανύπαρκτο το θέμα που τέθηκε από τον Αλβανό ομόλογό του



__________________


Παραμυθιωτόπουλο

Status: Offline
Posts: 70
Date:

EFTIXOS POU ASXOLOUNTE KSAFNIKA TA KANALIA. SHMERA EIXE REPORTAZ O ANT1. MILOUSAN DIAFOROI POU AYTOAPOKALOUNTE TSAMIDES KAI LEGANE GIA THN KLOPI TWN PEROUSIWN. 


50 VOULEFTES APO THN ALVANIA KATATHESAN PROTASI GIA NA KIRIXTEI KAPIA MERA SAN MERA THS GENOKTONIAS TWN TSAMIDWN.



__________________
Anonymous

Date:

Σε περιπτώσεις προσβολής της Σημαίας μας ή άλλης βάναυσης παραβίασης της φιλοξενίας μας πρέπει να ξεσηκώνεται η τοπική κοινωνία. Να τιμωρεί παράλληλα και αυτή τους δράστες. Εάν οι ένοχοι δεν ευρεθούν (συνθήματα υπέρ του ΟΥ-Τσε-Κα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας και την Καρδίτσα. Ανάρτηση Αλβανικής σημαίας στην Σύρο) να επιβάλει σκληρά ομαδικά αντίποινα.
Να διώχνει τους ιδιαίτερα προκλητικούς ξένους από το χωριό, την μικρή πόλη ή την συνοικία της μεγαλούπολης. Κατά το άρθρο 120 παρ. 4 του ισχύοντος Συντάγματος δικαιούται και υποχρεούται να αποκαταστήσει τις τυχόν αδρανούσες αρχές.


bill



__________________
Anonymous

Date:

Πριν από λίγες μέρες μια πολύ σημαντική δήλωση ανατάρραξε τα «ήρεμα» νερά της ελληνικής κοινωνίας. Ήταν δήλωση βόμβα, η χαρά του μικροφασιστάκου Έλληνα και Αλβανού.

Κάποιος από τους ηγέτες του UCK, που τελικά δεν μάθαμε ποιος είναι αφού ο ένας το ρίχνει στον άλλο, δήλωσε την δημιουργία του UCC, του πανέτοιμου και άριστα εκπαιδευμένου στρατού, ειδικού στην κατακερμάτιση της Ελλάδος και στην απελευθέρωση των Αλβανών της «Τσαμουριάς» !

Τι ήθελε και το 'πε : χαρά και αγαλλίαση στους κόλπους του Έλληνα κακομοίρη που βλέπει επιτέλους τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά του πάθη να δικαιώνονται !

«Να ποιοι είναι οι Αλβανοί» ! «Θα μας φάνε» ! «Να τους φάμε πρώτοι» ! «Ου ου ου»!

Γιατί εννοείται ότι τα εθνικιστικά παραλληρήματα των Αλβανών μαφιόζων της Ελβετίας αντιπροσωπεύουν πλήρως τον μέσο Αλβανό. Ο μέσος αυτός Αλβανός έχει λύσει όλα τα προλήματά του και το μόνο που σκέφτεται είναι πώς θα συνεισφέρει στην δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας, έτσι όπως την ονειρεύονται αυτοί που δεν κατοικούν καν στην Μικρή Αλβανία, αλλά δίνουν εντολές από γκλαμουράτα σαλέ της Ελβετίας.

Ο μέσος Αλβανός, συμ-πατριωτάκια, έχει να λύσει πολλά προβλήματα. Ακόμα περισσότερο ο Αλβανός μετανάστης που δεν ήρθε στην Ελλάδα για τουρισμό αλλά από ανάγκη. Δεν διέπεται από εθνικιστικά παραλληρήματα διότι αυτά αφορούν κάποιους άλλους, πιο «βάρβαρους».

Ο Αλβανός πολίτης όπως και κάθε μέσος πολίτης δεν ενδιαφέρεται για να κατακτήσει «χαμένες πατρίδες». Οι χαμένες πατρίδες απευθύνονται σε επίσης χαμένους. Είναι εξίσου πολιτισμένος με τον Έλληνα (αν θεωρήσουμε ότι είμαστε πολιτισμένοι) και αξίζει τα ίδια δικαιώματα σε Ελλάδα και Αλβανία.

Ο μέσος Αλβανός απεχθάνεται και τον UCK και όλους τους παράγοντες πολέμου και μίσους. Ο μέσος Αλβανός δεν δίνει τη συγκατάθεσή του για πολέμους όπως του Κόσοβο.

Παρόμοιες δηλώσεις σε Ελλάδα και Αλβανία το μόνο που εξυπηρετούν είναι να αναζωπυρώνουν τα πρωτόγονα ένστικτα που τρέφουν μερικοί, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ενδεχομένως για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των Αλβανών της «Γκλαμουριάς», ή των Ελλήνων της «Γκλαμουριάς».


__________________
Anonymous

Date:

Πώς μια παραμεθόρια συμμορία νεαρών βομβιστών κατάφερε να εκμεταλλευτεί την εθνικιστική μας τύφλωση

Μια παραμυθένια ιστορία



 



"Αρχισε το 'τσάμικο' στη Θεσπρωτία"



 



 ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Κυριακή 16/12 τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που αποτύπωναν τις ζημιές από την έκρηξη στο Αστυνομικό Τμήμα της Παραμυθιάς, στη Θεσπρωτία, είχαν αρχίσει να ερεθίζουν τα εθνικά ανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας. Οι εθισμένοι στην κινδυνολογία περί των UCKάδων και των εκδικητικών Τσάμηδων ήταν φυσικό να δρομολογήσουν τη σκέψη τους με έναν ορισμένο τρόπο. Αλλωστε, οι πολιτικές δυνάμεις, οι ειδικοί και τα ΜΜΕ που τους είχαν δημιουργήσει τη βεβαιότητα ότι επίκειται ...αλβανικό αντάρτικο στη Θεσπρωτία και εθνικός ακρωτηριασμός, έσπευσαν να ανατροφοδοτήσουν τα σχετικά στερεότυπα.

Πρωτοσέλιδο του "Αδ. Τύπου" (Μήτση) στις 19/12 μετατρέπει σε είδηση την επιθυμία του γράφοντας ότι "ο αυτοαποκαλούμενος 'UCK Τσαμουριάς' ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Παραμυθιάς στις 3.30 το πρωί του περασμένου Σαββάτου". Η βεβαιότητα των δημοσιογράφων της εφημερίδας αποδίδεται μάλιστα και σε στρατιωτικές πηγές, καθώς "ως δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης οι υπηρεσίες της VIII Μεραρχίας κατονομάζουν, ανεπιφύλακτα, τους Αλβανούς τρομοκράτες". Παρόμοιες αντιλήψεις για την προέλευση και τους στόχους των βομβιστών της Παραμυθιάς διαχέονται, σταδιακά, στις σελίδες και τις συχνότητες όλο και περισσότερων ΜΜΕ. Κάποια, όπως η εφημερίδα Espresso (21/12), δημοσιεύουν μάλιστα και σιβυλλικές δηλώσεις στελέχους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προκειμένου να προσδώσουν κύρος στις τερατολογίες τους περί εκρηκτικών αλβανικής προέλευσης.

Η γοητεία της προβοκάτσιας

Το ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς ένας άλλος -παρόμοιου τύπου- εκρηκτικός μηχανισμός αναστατώνει την Παραμυθιά. Στόχος αυτή τη φορά ο αυλόγυρος της Μητρόπολης. Ενώ οι τοπικές αρχές ασφαλείας αποφεύγουν τις εκτιμήσεις (και τις διαρροές στα Μέσα), στα καφενεία της Ηπείρου, των Αθηνών και των ΜΜΕ αναπτύσσεται η αντιαλβανική υστερία. Βιαστικοί αναλυτές της τρομοκρατίας και των εθνικών θεμάτων μετατρέπουν τις προκαταλήψεις τους σε ειδήσεις, διότι, όπως γράφει και το "Εθνος" (2/1), "το μυαλό όλων πήγε στις γνωστές, φραστικές μέχρι τώρα, απειλές ορισμένων κύκλων στην Αλβανία που επιχειρούν να δημιουργήσουν θέμα Τσαμουριάς, της οποίας πρωτεύουσα θεωρούν την Παραμυθιά". Είναι περιττό να πούμε ότι και το μυαλό του συντάκτη του "Εθνους" εκεί πήγε.

Οσα από τα πολλαπλασιαζόμενα ρεπορτάζ της Παραμυθιάς δεν "αποκάλυπταν" με τα δικά τους "αποκλειστικά" στοιχεία την τρομοκρατική δράση των Αλβανών, αναπαρήγαν ασχολίαστη τη γνώμη των κατοίκων της πόλης, ώστε, έστω κι έτσι, να δημιουργείται η ίδια πεποίθηση. "Οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι", έγραφε λ.χ. ο "Ελ. Τύπος" (2/1), "και συνδέουν άμεσα τα δύο περιστατικά, υποστηρίζοντας ότι στην Παραμυθιά ο κόσμος είναι φιλήσυχος, σε αντίθεση με τους λαθρομετανάστες που μπαίνουν ανεξέλεγκτα από τη γειτονική Αλβανία. Στην πλειοψηφία τους, πιστεύουν ότι οι εκρήξεις είναι έργο εξτρεμιστικών στοιχείων που ονειρεύονται την απελευθέρωση της Τσαμουριάς".

Την επόμενη μέρα (3/1), και εφόσον το θέμα είχε πλέον πάρει εθνικές διαστάσεις, ήταν φυσικό να περάσει στα χέρια των ειδικών αναλυτών. Ο Πέτρος Κασιμάτης -στον "Ελ. Τύπο"- μελετά μαζί με τον Κων. Γίγα (παλαίμαχο στέλεχος του βορειοηπειρωτικού αγώνα) τους φακέλους του για την ιστορία των Τσάμηδων. Επιπλέον, αναφέρεται στην αδυναμία των κλιμακίων της ΕΥΠ να τον διαφωτίσουν, ωστόσο έχει τη βεβαιότητα ότι "οι δύο μυστηριώδεις επιθέσεις έγιναν από χέρια επαγγελματιών" και ότι "ενισχύονται οι υποψίες για Αλβανούς".

Η βομβιστική ενέργεια στη Μητρόπολη της Παραμυθιάς είναι το στοιχείο που ωθεί ακόμα και τη γενικώς ψύχραιμη "Καθημερινή" να υιοθετήσει την εθνικιστική εκτίμηση. Αν με την πρώτη έκρηξη, στο Αστυνομικό Τμήμα, μπορούσε να συζητηθεί το ενδεχόμενο να κρύβονται κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος, τώρα ...τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Ο έμπειρος αναλυτής των εθνικών -λεγόμενων- θεμάτων, Σταύρος Λυγερός, σημειώνει: "Το αρχικό επιχείρημα των Αρχών, ότι ο στόχος τους ήταν να τρομοκρατήσουν την αστυνομία, πάσχει. Κανείς κακοποιός δεν θα τολμούσε να προκαλέσει κατ' αυτόν τον τρόπο την αστυνομία σε μια τόσο κλειστή κοινωνία (...) Αλλά ακόμα κι αν είχε αρχικά γίνει δεκτό το επιχείρημα, η βομβιστική επίθεση εναντίον της Μητρόπολης το καταρρίπτει. Προφανώς οι δράστες επέλεξαν να πλήξουν τον ιερό αυτό χώρο ακριβώς για να διαψεύσουν την επίσημη εκδοχή και να καταδείξουν τον σκοπό τους. Το πιθανότερο είναι ότι οι δύο βομβιστικές ενέργειες συνδέονται με τις δεδηλωμένες επεκτατικές βλέψεις του αλβανικού εθνικισμού για τη Θεσπρωτία" ("Καθημερινή", 3/1). 

Ηταν δικά μας παιδιά

Η αφύπνιση του αντιαλβανικού μίσους, ευτυχώς δεν κράτησε πολύ. Οι εθνικιστές στην Ελλάδα (άνθρωποι, όπως παντού, οι οποίοι συστηματικά εύχονται να συμβεί αυτό που υποτίθεται ότι πολεμάνε) γρήγορα απογοητεύτηκαν. Η επίθεση του UCK στη Θεσπρωτία, δυστυχώς γι' αυτούς, ...αναβάλλεται. Μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής (4/1) συνελήφθησαν οι βομβιστές. Τους έπιασαν λίγο μετά την τρίτη ενέργειά τους, με δύο αυτοσχέδιους μηχανισμούς, πάλι στην Παραμυθιά. Ηταν έξι νέοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, της Παραμυθιάς, αρκετά γνωστοί για την παραβατική συμπεριφορά τους και τη βεντέτα τους με την αστυνομία. Μέχρι το Σάββατο η ανάκριση είχε ολοκληρωθεί. Οι αθηναϊκές εφημερίδες, ιδίως όσες είχαν πρωτοστατήσει στο στήσιμο του νέου αλβανικού έπους, δεν ήταν εύκολο να αποδεχτούν την πραγματικότητα που δεν τους βόλευε. "Οι συλλήψεις έγιναν, το μυστήριο παραμένει", γράφει η Espresso (5/1), αποκαλύπτοντας πλέον ...ότι "οι νεαροί αυτοί ανήκουν στον αναρχικό χώρο, ενώ προέρχονται από γονείς βιοπαλαιστές". Επειδή η τελευταία τους επίθεση έγινε με ένα είδος μολότοφ, οι εθνικόφρονες (κλασικοί ή μεταμοντέρνοι σκανδαλοθήρες) αμφισβητούσαν ότι η συγκεκριμένη παρέα συνδέεται με τις προηγούμενες επιθέσεις. Στον "Επενδυτή", την ώρα που οι βομβιστές είχαν ήδη ομολογήσει τα πάντα και είχε βρεθεί το οπλοστάσιο και η πηγή των εκρηκτικών, εξακολουθούσαν να προαναγγέλλουν χαιρέκακα το "τσάμικο που άρχισε στη Θεσπρωτία". 

Τη Δευτέρα (7/1), και ενώ η συμμορία παραδέχτηκε ότι ήθελε να ενοχοποιήσει τους Αλβανούς, προγραμματίζοντας τις βομβιστικές επιθέσεις με τρόπο που να ερεθίζεται η (εθνικιστική) φαντασία του μέσου συμπολίτη τους, ο "Αδ. Τύπος" (του Μήτση) συνέχιζε το βιολί του ελαφρώς παραλλαγμένο... "Η Αστυνομία, από την πλευρά της", γράφει κάπου στα ψιλά, "εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και βεβαίως τη διασύνδεση της συγκεκριμένης ομάδας με κάποια εθνικιστική ή άλλη οργάνωση η οποία να έχει σχέση με το θέμα των Τσάμηδων που εγείρουν κύκλοι των Τιράνων".



Ομως ο τραγέλαφος με την Παραμυθιά και την "Τσαμουριά" έχει δυστυχώς ισχυρές ρίζες. Χάρτες της "μεγάλης Τσαμουριάς" δίνουν συχνά τροφή στα ελληνικά ΜΜΕ να κινδυνολογήσουν. Αρχές Ιουνίου, μια δήθεν δήλωση του πολιτικού ηγέτη του UCK Αλί Αχμέτι, περί "εθνικών δικαίων στην Τσαμουριά", που διένειμε για δικούς του, αλβανοφαγικούς λόγους, το Μακεδονικό (Σκοπιανό) Πρακτορείο Ειδήσεων, αναδείχτηκε από πολλά ελληνικά ΜΜΕ, προκαλώντας θύελλα υπερπατριωτικών συζητήσεων. Οταν βέβαια ο Αχμέτι τη διέψευσε στο BBC, λίγο αργότερα, δεν το 'μαθε σχεδόν κανείς. Μην τυχόν και βγούμε από την εθνική μας τύφλωση.

Η εθνική επαγρύπνηση στην Ηπειρο
Πριν από τις συλλήψεις, το σενάριο που έστηνε μερίδα του τοπικού και αθηναϊκού Τύπου έκανε λόγο για δράση του Απελευθερωτικού Στρατού της Τσαμουριάς (UCC). Ο «Πρωινός Λόγος», η έγκυρη εφημερίδα της παραδοσιακής Δεξιάς, βγαίνει με τίτλο «Ολα δείχνουν Τσάμηδες» (Πέμπτη 3/1), ενώ την ίδια μέρα τα «Πρωινά Νέα» εκτιμούν πρωτοσέλιδα ότι είναι «Κατ' εξοχήν πολιτική η ηχώ των εκρήξεων της Παραμυθιάς», σημειώνοντας επίσης ότι «η αστυνομία ...γνωρίζει ότι οι εντολείς της- πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου και της κυβέρνησης- δεν επιθυμούν την ουσιαστική διαλεύκανση». Μάλλον στο μεταξύ θα άλλαξαν οι εντολές. Η «Ελευθερία» σε πολύ πιο χαμηλούς τόνους καταφέρνει να κάνει την εκτίμηση ότι «το σενάριο (σ.σ. για τον UCC) φαντάζει πλέον ισχυρό». Ψύχραιμη ήταν η στάση της «Ηπείρου» και του «Ανεξάρτητου», ο οποίος έδινε βάρος στην πιθανότητα ευθύνης «κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος».

Ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά που γίνεται στις εκτιμήσεις των κατοίκων ότι πρόκειται για «Τσάμηδες». Οι κάτοικοι λέγανε για Τσάμηδες ή λέγανε ότι διαβάσανε ότι πρόκειται για Τσάμηδες; Λεπτή η διαφορά, αλλά ουσιώδης. Είχαν προηγηθεί πάντως δημοσιεύματα του «Αδέσμευτου Τύπου» μετά την πρώτη βόμβα στις 15 Δεκεμβρίου, τα οποία μετέτρεπαν το θέμα σε «εθνικό». Είναι άγνωστο ποια ήταν τα στοιχεία της εφημερίδας, δημιούργησαν όμως κλίμα.

Για να μη χαλάσει αυτό το κλίμα, ο «Πρωινός Λόγος» επανέρχεται την Παρασκευή 4 του μήνα. Με τίτλο «Αφαντοι οι βομβιστές» και υπότιτλο «ενισχύονται οι υπόνοιες για εμπλοκή Τσάμηδων» κρατάει το εθνικό ενδιαφέρον στα ύψη. Προστίθεται όμως κι ένα άλλο γεγονός. Κέρβεροι, δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Μπέζας από τη Θεσπρωτία και ο Ιορδάνης Τζαμτζής από την Πέλλα, καταθέτουν ερώτηση προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών ζητώντας να μάθουν «τι έχει συμβεί στην Παραμυθιά;». Η ερώτηση όμως δεν είναι φιλολογική. Προσθέτει και νέα στοιχεία, αφού πληροφορούμαστε ότι «θεωρείται δεδομένη η δημιουργία του UCC» κι ότι «υπάρχουν απόρρητα σήματα της ΕΥΠ για δημιουργία στρατοπέδων εκπαίδευσης μελών του UCC στο Μπαλς της Β. Ηπείρου, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα». Οχι, δεν στερήσαμε εκείνη τη μέρα την είδηση αυτής της ερώτησης από τους αναγνώστες του "Η.Α". Δεν μας εστάλη ποτέ, για προφανείς λόγους. Ας είναι.

Γίνεται όμως φανερό ότι η ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ. με τους ...τρομερούς εθνικούς κινδύνους, που αποκαλύπτει τη σχεδόν βεβαιότητα του Τύπου ότι Τσάμηδες εξτρεμιστές δρουν ανενόχλητοι στο έδαφος της Ελλάδας, όχι απλώς μπορεί να ανησυχήσει τον κόσμο, αλλά να τον κάνει και διαθέσιμο να απαντήσει με τα ίδια όπλα. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Ανεξάρτητου»: «Βουλευτική ...τροφή στα περί δράσης Αλβανών τρομοκρατών στη Θεσπρωτία» έχει την ειρωνική χροιά που χρειάζεται. Γιατί εδώ πρόκειται για συστηματική καλλιέργεια εθνικιστικού κλίματος από πολιτικούς και δημοσιογράφους. Θρέφουν το δαίμονα του ελληνικού εθνικισμού, στήνουν τα είδωλα του εχθρού και μετά τι;



__________________


Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 328
Date:

To thema einai genikotero. Exoume prosfata to makedoniko. An tous ipostirixoun oi amerikanoi filoi mas ti tha ginei?

__________________

You said you love me that was just a lie

All i needed was someone who could keep me warm at night
You tried it baby but didn't work and now i know that this is gonna be  the end How could you lie

Anonymous

Date:

Η ιστορία της βόρειας Ηπείρου είναι η ιστορία ολόκληρης της Ηπείρου - η ιστορία του Ελληνισμού. Μέχρι και την επισημοποίηση της διχοτόμησής της – 1913 – η Ήπειρος λειτουργούσε και δρούσε ενιαία. Όπως ενιαία ήταν και η γεωγραφία της περιοχής (επίνειο των Ιωαννίνων ήταν οι Άγιοι Σαράντα), ο πολιτισμός (το γνωστό Ηπειρώτικο κλαρίνο), η παιδεία (ελληνική), ο πληθυσμός κ.λ.π.



 



ΑΡΧΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ



Οι αρχαίοι μας πρόγονοι θεωρούσαν πως η Ήπειρος άρχιζε από τον Αμβρακικό κόλπο και τελείωνε στον μυχό του κόλπου του Αυλώνα στην πόλη του Ωρικού (“Αρχά Ελλάδος από Ωρικίας”, Πολύβιος). Βέβαια υπάρχει και κάποια άλλη εκδοχή που θεωρεί πως η Ήπειρος ορίζεται βορειότερα, από τον Γεννούσο ποταμό (“Ταύτην δε την οδόν Εγνατίαν (…) εν δεξιά μεν εστί τα Ηπειρωτικά έθνη”,
Στράβων)..
Από τους αρχαίους Ηπειρώτες τρία ήταν τα φύλα που διακρίθηκαν: οι Θεσπρωτοί, οι Μολοσσοί και οι Χάονες. Οι τελευταίοι κατοικούσαν στην σημερινή β. Ήπειρο.



Σπουδαίες πόλεις των αρχαίων Ηπειρωτών υπήρξαν ο Ωρικός, η Χιμέρα, ο Ογχησμός, ο Βουθρωτός, η Φοινίκη, η Αντιγόνεια, κ.ά. Σημαντική χρονιά ήταν το 375 π.Χ. όταν οι Ηπειρώτες κατάφεραν υπό την καθοδήγηση του βασιλιά των Μολοσσών Αλκέτα να συνασπισθούν στη “Συμμαχία των Ηπειρωτών”. Στη συνέχεια η Ήπειρος περνά μια ένδοξη περίοδο όταν βασιλιάς της γίνεται ο περίφημος Πύρρος με τις εκστρατείες του υπέρ των Ιταλιωτών συνελλήνων.



 ΡΩΜΑΪΚΗ – ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ



Το 167 π.Χ. οι Ρωμαίοι εκδικούνται τον Πύρρο καταστρέφοντας την Ήπειρο που πολέμησε εναντίον τους συμμαχώντας με τους Μακεδόνες. Ο Αιμίλιος Παύλος πραγματοποίησε μια γενοκτονία που στοίχισε την ελευθερία σε 150.000 Ηπειρώτες και κατέστρεψε 70 πόλεις.



Κατά την περίοδο που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία βρισκόταν σε κίνδυνο η Ήπειρος αποτέλεσε μαζί με το κράτος της Νίκαιας τις μόνες ελεύθερες Ελληνικές περιοχές. Όταν η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε από τους "Σταυροφόρους" οι Άγγελοι Κομνηνοί ίδρυσαν εδώ ένα νέο ελληνικό κράτος, το Δεσποτάτο της Ηπείρου (από το Δυρράχιο έως την Ναύπακτο).



 



ΟΘΩΜΑΝΟΚΡΑΤΙΑ



Το 1430 παραδίδεται το κάστρο των Ιωαννίνων και αρχίζει η περίοδος της Οθωμανοκρατίας. Σε
μερικές περιοχές της Ηπείρου, όπως στη Χιμάρα, τα Ζαγόρια και το Σούλι οι Οσμανοί δεν πάτησαν το πόδι τους. Οι Χιμαριώτες πρώτοι αρχίζουν την ρήξη με το νέο δυνάστη υπό την ηγεσία του Κροκόδειλου Κλαδά. Συμμετέχουν στον αγώνα του "πρίγκιπα των Ηπειρωτών", Γεωργίου Καστριώτη.
Κατά τα τέλη του 18ου αιώνα διδάσκει στην Ήπειρο ο πατρο-Κοσμάς. Μιλά στους σκλάβους για το “ποθούμενο” και τους αναπτερώνει το ηθικό. Συστήνει σχολεία για την συντήρηση των οποίων
διατίθενται εισοδήματα εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και ιδιωτών.



Στην επανάσταση του 1821 οι Ηπειρώτες λαμβάνουν ενεργό μέρος



Οι Χιμαριώτες και Σουλιώτες αγωνιστές κατέβηκαν και πολέμησαν στην κυρίως Ελλάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς αγωνίστηκαν στο κέντρο της επανάστασης. Επικεφαλής τους οι Μποτσαραίοι, οι αδελφοί Σπύρο και Ζάχο Μήλιοι κ.ά.. Ο εικοστός αιώνας έδειχνε πως άρχιζε με τους καλύτερους οιωνούς για τον αλύτρωτο Ελληνισμό. Παντού αναβρασμός και
αντάρτικα σώματα. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία έδειχνε να ψυχομαχά.



Όμως τα σχέδια της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας ήταν διαφορετικά από τις επιθυμίες του Ηπειρωτικού λαού. Οι Αλβανοί, χωρίς να κάνουν κανέναν ένοπλο αγώνα και καμιά λαϊκή εξέγερση, διαπίστωσαν ξαφνικά πως απέκτησαν κράτος. Ήταν η εποχή που η μαμά – Οθωμανική αυτοκρατορία “αποσυρόταν” από την Ευρώπη και έπρεπε οι πιστοί της υπήκοοι να συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο του προβοκάτορα της Χερσονήσου του Αίμου. Στις 5 Νοεμβρίου 1912 ο Χιμαριώτης αξιωματικός του Ελληνικού στρατού Σπύρος Σπυρομήλιος απελευθερώνει, με εντολή της κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Οι Ιταλοί σπρώχνουν στις 18 Νοεμβρίου 1912 τον Ισμαήλ
Κεμάλ – Βλώρα, να κηρύξει στον Αυλώνα την ανεξαρτησία της Αλβανίας..



Ο Ελληνικός στρατός απελευθέρωσε κατά τη διάρκεια του 1913 όλη την Ήπειρο. Η κυβέρνηση του μεγάλου Κρητικού, χάραξε την οροθετική γραμμή σύμφωνα με τα πολιτικοστρατιωτικά συμφέροντα της χώρας, την εθνολογική σύσταση του πληθυσμού και τα ιστορικά στοιχεία. Η γραμμή αυτή άρχιζε από τον Λογαρά της Χιμάρας στα δυτικά και έφτανε ως και την Κορυτσά στα ανατολικά..



Το 1914 η Ελλάδα εκβιαζόμενη, αποχωρεί από το βόρειο τμήμα της Ηπείρου.



Οι Ηπειρώτες επαναστατούν και υπερασπίζονται τις απειλούμενες περιοχές. Κηρύττουν την Αυτονομία και έρχονται σε σύγκρουση με τις Αλβανικές δυνάμεις. Ο Ελληνικός στρατός δεν αργεί και
επιστρέφει με εντολή των Μεγάλων Δυνάμεων. Η πολυπόθητη Ένωση μοιάζει να είναι γεγονός μετά τη συμμετοχή των βορείων Ηπειρωτών στη βουλή του 1915.



Κατά την διάρκεια του Α' παγκόσμιου πολέμου ο εθνικός διχασμός έβλαψε και τη συνοχή της
Ηπείρου. Οι πιστές στην κυβέρνηση των Αθηνών στρατιωτικές μονάδες εγκατέλειψαν σημαντικά κομμάτια της Ηπείρου στους Ιταλούς (1916 – 1920). Το Ηπειρωτικό ζήτημα φαίνεται προς στιγμή να βρίσκει τη λύση του το 1919 με την υπογραφή του συμφώνου Τιτόνι – Βενιζέλου, όταν η Ιταλία αναγνωρίζει τα δίκαια της Ελλάδας νότια του Αυλώνα.



Η νέα κατάσταση στην Ελλάδα δεν ευνοεί την προσάρτηση του βόρειου μέρους της Ηπείρου. Η Αλβανία γίνεται δεκτή από την Κοινωνία των Εθνών και υπογράφει δήλωση σεβασμού των μειονοτήτων (1921). Μετά την κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου και στην περίφημη δίκη των Έξι, το κατηγορητήριο στην δεύτερη
παράγραφο αφορά την Β. Ήπειρο. Κατά τα χρόνια που ακολούθησαν δύο ήταν οι ηγέτες που άφησαν τα αχνάρια τους στην Αλβανία, ο Φαν Νόλη και ο Αχμέτ Ζώγου.



Ο πρώτος προσπάθησε να περιορίσει τον Ελληνισμό μέσω της αλβανοποίησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο δεύτερος μέσω της αλβανοποίησης της Ελληνικής Εκπαίδευσης. Και οι δύο
κατάφεραν ισχυρά πλήγματα από τα οποία δεν έχει συνέλθει ο Ηπειρωτισμός μέχρι σήμερα. Βέβαια, εκείνη την εποχή επιτεύχθηκε και μια σημαντική νίκη που αφορούσε το δικαίωμα να διδάσκονται στην μητρική τους γλώσσα τα χωριά εκείνα που αναγνωρίζονται ως ελληνικά από τα Τίρανα (απόφαση δικαστηρίου της Χάγης)..



Κατά τη διάρκεια του Ελληνο – Ιταλικού πολέμου του 1940, η βόρεια Ήπειρος απελευθερώθηκε για τρίτη φορά μα δεν έγινε καμία προσπάθεια ενσωμάτωσης… Μετά την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Γερμανούς, οι Αλβανοί δεν άργησαν να υψώσουν τη σημαία τους σε εδάφη της νότιας Ηπείρου (Φιλιάτες) και να ντυθούν με γερμανικές στολές. Κατά την κατοχή οι βόρειοι Ηπειρώτες δρουν από κοινού με τον υπόλοιπο Ελληνισμό για την αποτίναξη του ζυγού. Εντάσσονται σε ελλαδικές οργανώσεις ή καταφεύγουν στη Μέση Ανατολή. Πολλοί οργανώνονται στις ίδιες τις περιοχές τους μα με πρόσχημα τη χορήγηση Αυτοδιάθεσης μετά το τέλος του πολέμου παγιδεύονται στην ομάδα ενός νέου τύραννου με το όνομα Ενβέρ Χότζα.



Μεταπολεμικά, η Ελλάδα προσπάθησε να της αποδοθεί η β. Ήπειρος μα τελικά το ζήτημα
παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο των Τεσσάρων Συμμάχων όπου μπορεί να συζητηθεί μετά τη λύση του Αυστριακού(1950) και του Γερμανικού ζητήματος (1990)..



Με ηγέτη τον Χότζα αρχίζει και η εποχή ενός περισσότερο συστηματικού εξαλβανισμού.



Οι ηγέτες των Ηπειρωτών – ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης - εξοντώνονται. Αρχίζουν οι
εκτελέσεις, οι μαζικές εκτοπίσεις, οι εξορίες, οι φυλακίσεις και το κυριότερο η ώθηση των ανθρώπων να κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο με συνέπεια να σπάσουν οι συγγενικοί και φιλικοί δεσμοί.



Η Αλβανία συνεχίζει να επιζεί στο παγκόσμιο περιθώριο πραγματοποιώντας ακροβατισμούς και αλλ άζοντας πατρώνους. Γιουγκοσλάβοι, Σοβιετικοί, Κινέζοι… Η εποχή αλλάζει και το τέλος των συρματοπλεγμάτων δεν αφορά τα μυαλά των κρατούντων. Ύστερα από το 1991 η Αλβανία γίνεται το αγαπημένο παιδί των Αμερικάνων και μια επίφαση δημοκρατίας χαρακτηρίζει τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις.



Ο Ελληνισμός εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται πέρα από 99 χωριά και να παραμένουν χωρίς κανένα δικαίωμα χιλιάδες Ελλήνων που ζουν στις περιοχές της Χιμάρας, της Πρεμετής, της Κορυτσάς κ.λ.π



 



Ηρακλής Ζήκος


Αθήνα



__________________
Anonymous

Date:

KAMIA SXESH DEN EXOUN TA PARAPANW ME THN PRAGMATIKOTITA. OISILIPSEIS POU EGINAN ME TA PAIDIA KAI TIS VOMPES EINAI PRAGMATIKOTITA. TO KAKO EINAI PWS KRIVOUN THN ALITHIA.  TA PITSIRTIKIA EKANAN MONO MIA EPITHESH. THN TELEFTEA. TOUS FORTOSAN KAI TA IPOLIPA GIA NA STAMATISI H ISTERIA ME TO THEMA TWN TSAMIDWN.


OI EPITHESEIS EGINAN APO ALVANOUS TOU UCC KAI TOU UCK. MHN PARAMYTHIAZESTE. TA FORTOSAN APLA STOUS MIKROUS KAI TO THEMA EGINE GARGARA.



__________________


Παραμυθιωτόπουλο

Status: Offline
Posts: 70
Date:

ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ. ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΙΠΟΤΑ.


ΜΗΝ ΤΟ ΦΑΜΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΕ ΚΑΜΙΑ 10ΑΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ



__________________
Anonymous

Date:
RE: Φάκελος Τσάμηδες. H ψευτο Τσαμουριά. Chameria


 ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ -  CHAMERIA FREEDOM


ronado chameria


webmaster: Delete post: Ipame pws den vrizoume. Oti einai prosvlitiko, tha to svinoume. File a;vane, grapse oti theleis al;la min vrizeis. thnx



-- Edited by Webmaster_Paramythia at 13:56, 2006-02-23

__________________


Παραμυθιωτόπουλο

Status: Offline
Posts: 70
Date:

ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΒΛΑΚΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ. ΔΕΝ ΠΑΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΝ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ? ΖΩΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΤΕ. ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΓΑΤΕ ΝΑ ΑΝΙΞΕΤΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΦΑΛΑΓΓΑ ΠΑΛΙΟΣΚΑΤΟ.


ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 17 Οκτωβρίου 2004
Προκλητική διαστρέβλωση....
Μαθήματα ανθελληνικού,μίσους στα αλβανικά σχολεία
Οι Αλβανόπαιδες διδάσκονται από τα εγχειρίδια ότι η πατρίδα τους φτάνει μέχρι την Αρτα

Οι μαθητές στα σχολεία της Αλβανίας διδάσκονται στο μάθημα της Γεωγραφίας πως ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας τους είναι αυτό της Άρτας, πως τα νότια σύνορα των αλβανικών εδαφών φτάνουν στην Πρέβεζα και τα ανατολικά κάπου στο κέντρο της Βαλκανικής. Στην Ιστορία μαθαίνουν πως οι Τσάμηδες κατά δεκάδες χιλιάδες εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Τέτοιου περιεχομένου κείμενα κατακλύζουν τα αλβανικά σχολικά εγχειρίδια και το αίτημα για απάλειψή τους, όπως και αιτήματα λύσης των προβλημάτων της εκπαίδευσης στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία, περιλαμβάνονται σε υπόμνημα της Δημοκρατικής Ενωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας «Ομόνοια» προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας της Αλβανίας. Σε κείμενο διαμαρτυρίας που απέστειλε η οργάνωση προς την αλβανική πλευρά την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς τόνιζε, μεταξύ άλλων, αυτή την ολιγωρία ως προς την ικανοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Ομόνοιας» Γιάννη Γιάννη, τα σχολεία άνοιξαν και φέτος με τα γνωστά προβλήματα, τα οποία ζητούν επίμονα λύσεις. Ο ίδιος, καθηγητής στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου, επισημαίνει τα θέματα ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και
της σωστής και απρόσκοπτης λειτουργίας των μειονοτικών σχολείων. Στο υπόμνημα προς την αλβανική κυβέρνηση θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις και πάγια αιτήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την απάλειψη κειμένων από τα σχολικά εγχειρίδια που θίγουν και προσβάλλουντην εθνική αξιοπρέπεια των μελών της ελληνικής μειονότητας, αλλά και την ένταξη των μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας και Γεωγραφίας στο σχολικό πρόγραμμα.

Μεγαλοϊδεατισμός
Στο βιβλίο της Γεωγραφίας της 8ης τάξης (αντιστοιχεί στη δική μας Β' Γυμνασίου) στην αλβανική γλώσσα όλα τα κείμενα διαποτίζονται από την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.
Μεταξύ άλλων, αφού αναφέρεται ότι «ο σημερινός πολιτικός χάρτης των αλβανικών εδαφών καθορίστηκε με άδικο τρόπο από τη Συνδιάσκεψη τουΛονδίνου το 1913, αφήνοντας πολλές αλβανικές περιοχές έξω από τα πολιτικά σύνορα της Αλβανίας (στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και στην Ελλάδα...», στη σελ. 90 αναφέρεται ότι , «τα αλβανικά εδάφη στην Ελλάδα εκτείνονται στα νότια και στα νοτιοανατολικά της Αλβανικής Δημοκρατίας».
Στις σελίδες 175-176-177 γίνεται λόγος για την Τσαμουριά, που εκτείνεται στις ακτές του Ιονίου από τους Αγίους Σαράντα μέχρι την Πρέβεζα, και ότι το ποτάμι της Άρτας (l40χλμ.), από τους κυριότερους ποταμούς της, είναι το πιο νότιο σύνορο των αλβανικών εδαφών. Επισημαίνεται δε ότι από τα αρχαία χρόνια η Τσαμουριά κατοικούνταν από τους προγόνους των Αλβανών και
ότι στο τμήμα της εντός των συνόρων της Δημοκρατίας της Ελλάδας βρίσκονται περίπου 250-300 χιλιάδες Τσάμηδες ορθόδοξοι.

'Έλληνες φασίστες έσφαξαν τους Τσάμηδες"

Στο βιβλίοτης Ιστορίαςτης Δ' τάξης στην ελληνική γλώσσα για παιδιά της ελληνικής εθνικής μειονότητας γίνεται λόγος και για την περίοδο 1940-1943 όταν «οι Έλληνες κυβερνώντες αυτής της εποχής διέπραξαν απέναντι στους τσάμηδες Αλβανούς σειρά άγριων εγκλημάτων και το 1944 οι ελληνικές φασιστικές δυνάμεις έκαναν από τις πιο αποτρόπαιες πράξεις: βασάνισαν και στη συνέχεια σκότωσαν και έσφαξαν πάνω από 2 χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά». Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν και στο βιβλίο της Ιστορίας της 7ης τάξης στην ελληνική γλώσσα, όπου στη σελ. 48 αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ως νικήτρια δύναμη στονΑ' Παγκόσμιο Πόλεμο εξασφάλισε εδαφικά κέρδη από τη Βουλγαρία και ιδιαίτερα από την Τουρκία».
«...Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι Αλβανοί της Τσαμουριάς, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας κ.ά. υποχρεώθηκαν να φύγουν στην Τουρκία Και στις ιδιοκτησίες τους εγκαταστάθηκαν Ελληνες μετανάστες από τη Μικρά Ασία». Και στη σελ.13Ο: «Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια οι Αλβανοί που ζούσαν στις δικές τους εστίες και που άδικα είχαν συμπεριληφθεί στο
ελληνικό κράτος, ειδικά οι Τσάμηδες, εκδιώχθηκαν. Αντιμέτωποι με την άγρια βία, αυτοί υποχρεώθηκαν να φύγουν μαζικά από τους τόπους κατοικίας τους. Δεκάδες χιλιάδες ήρθαν στην Αλβανία».
Πρόβλημα για την εκπαίδευση της ελληνικής εθνικής μειονότητας αποτελεί και το κλείσιμο τριών μειονοτικών σχολείων (το Κλεισάρειο Δημοτικό της Δρόπολης, ένα στους Αγίους Σαράντα και άλλο ένα στο
Πωγώνη) λόγω μη ικανοποιητικού αριθμού μαθητών, επιχείρημα το οποίο αντικρούει η «Ομόνοια» παραθέτοντας στοιχεία ότι ο αριθμός των παιδιών παραμένει σταθερός ενώ στους Αγίους Σαράντα παρατηρείται και επιστροφή Ελλήνων.
Έτσι ζητείται να ληφθούν μέτρα για την οικοδόμηση νέων σχολικών μονάδων, λόγω ακαταλληλότητας των υπαρχόντων οκτατάξιων σχολείων της ελληνικής μειονότητας. Πάγιο αίτημα αποτελεί και η άδεια λειτουργίας
ελληνικού σχολείου στη Χειμάρρα, που έπαψε να λει
τουργεί το 1946.



__________________
Anonymous

Date:

για να μαθενουν οι Ελληνες φαστιστες που ξεχνάνε ευκολα.


Στα Μουσουλμανικά χωριά της ορεινής Θεσπρωτίας και Παραμυθιάς δεν ζούσε ούτε ένας έλληνας. Κατοικούντο εδώ και αιώνες από τους Μουσουλμάνους Τσάμηδες, απόγονους των αρχαίων Μολοσσών . Τον Οκτώβριο 1914 υπογράφηκε το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας με το οποίο ιδρύθηκε το Αλβανικό κράτος και χαράχθηκαν τα σημερινά ελληνοαλβανικά σύνορα.. Παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων η περιοχή Τσαμουριάς με αμιγή Αλβανομουσουλμανικό πληθυσμό προσαρτήθηκε στην Ελλάδα.


Το 1940 ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς εξορίζει 3000 Τσάμηδες στα ξερονήσια του Αιγαίου ως ύποπτους φιλοϊταλικών φρονημάτων. Πολλοί εξοντώνονται στην εξορία. Την περίοδο 1941-1944 η περιοχή καταλαμβάνεται από τον Ιταλικό στρατό και οι γηγενείς Τσάμηδες τον υποδέχονται ως ελευθερωτή. Το καλοκαίρι του 1944 μετά την κατάρευση του Αξονα, οι ακροδεξιοί αντάρτες του ΕΔΕΣ με αρχηγό τον Ζέρβα εφορμούν στην Τσαμουριά και κατασφάζουν 5.000 αμάχους Μουσουλμάνους.Περισσότερα από 100 τζαμιά κατεδαφίζονται.Το μίσος κατά του Ισλάμ αποτελεί το πρωταρχικό κίνητρο. Οι σφαγές κατευθύνονται από τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδας Ιωάννη Δαμασκηνό που αυτοανακηρύσσεται Αντιβασιλεύς. Ακολουθεί η προσφυγιά στην λαϊκή Δημοκρατία Αλβανίας. 80.000 Τσάμηδες καταφεύγουν στο Αλβανικό έδαφος εγκαταλείποντας τις περιουσίες των.  Δασικές εκτάσεις χιλιάδων στρεμάτων, 120 υδρόμυλοι, 500.000 αιγοπρόβατα, 45 χωριά δημεύονται από το ελληνικό Δημόσιο που εγκαθιστά στην περιοχή Βλάχους έποικους από την Ηπειρο.    Το θρησκευτικό μίσος γιά τους Μουσουλμάνους κυριάρχησε στην αρχέγονη Τσαμουριά με τις ευλογίες της ορθόδοξης ελληνικής εκκλησίας. Η Τσαμουριά είναι ανύπαρκτη έννοια στο ελληνικό λεξιλόγιο αφού στην εκκλησιαστική ορολογία η περιοχή έχει μετονομασθή σε Επαρχία Δρυίνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.


    Το 1967   εγκαθίσταται στην Τσαμουριά με τις ευλογίες της χούντας, ο Σεβαστιανός, ένας από τους πιό αντιδραστικούς  Μητροπολίτες της ελληνικής Εκκλησίας. Στο "θεάρεστο έργο του" περιλαμβάνεται και η μεταστροφή στον Χριστιανισμό των ελάχιστων Μουσουλμάνων που είχαν απομείνει αλλά και η πλύση εγκεφάλου των κατοίκων της περιοχής. Η γενοκτονία των Τσάμηδων παραμένει άγνωστη στην Ελλάδα αφού τα ελληνικά ΜΜΕ την "αγνοούν" εκ προθέσεως.



 


 


 


 


 


 


 


 


 


ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ



__________________


Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 328
Date:

to oti se afinoume kai grafeis tis vlakies pou theleis, na to ektimiseis. mono edw exete afti thn eleytheria. sthn alvania, den tolmate na antidrate se tipota.


pantos ala afta pou les einai kala gia paramithia, giati einai telios anistorita. pios ta leei afta?? mipos kanenas papous sou pou den xerei pou tou pan ta 4? mono kapioi kolimanoi geroi pou nomizoun pws ta ezisan, ta xestomoun.



__________________

You said you love me that was just a lie

All i needed was someone who could keep me warm at night
You tried it baby but didn't work and now i know that this is gonna be  the end How could you lie



Παραμυθιωτόπουλο

Status: Offline
Posts: 70
Date:

kaninika kiroi Μοderators kai Admins, tha porepei na kous kovete amesos. poli dimokratia exei pesei edw mesa.

__________________
Anonymous

Date:

me ena mail apo ton user Stelios ematha gia to forum kai me megali efxaristisi to episkeftika alla mpenontas se afto to topic eida pos den exete katalavei kati.Oi alvanoi einai agramatoi anthropoi tyflomenoi akoma kai tora opos kai tin epoxi tou Xotza.Oi apopseis tous einai apopseis tou kolou dioti oles stirizonte sto kontrarisma ton dikon mas apopseon.Eimai ellinas tis Ximaras kai pote den eniosa afaleis oste na po aneta tin gnomi mou stin Ximara kai mi fovoumenos gia epiptosis.Akoma kai stis ekloges orismenoi kakomoirides nomisan pos tha mas apotrepsoun apeilontas mas oi dernontas tous adynamous ilikiomenous giati mono me aftous ta evalan.Tin neila omos afti den tha tin ksexasoun pote,to agouri apo tis ekloges tha ponaei gia polla xronia akoma.Den mporo loipon na vlepo ton kathe malaka alvano na zitaei dimokratia epeidi kai kala den mporei na vgei me tin alvaniki simaia stin omonoia i epeidi den leei tis fasistikes tou apopseis.TI LETE RE KAKOMOIRIDES?? AFISATE POTE KANENAN VORIOIPEIROTI NA SIKOSEI ELLINIKI SIMAIA SE ELLINIKO MALISTA XORIO??ETSI KI ESEIS ME TO KEFALI KATO APO TIN SFALIARIA GIATI OSO TO SIKONETE OLO KAI PIO POLLES APETISEIS EXETE.

THODORIS
www.ximara.tk

__________________


Παραμυθιωτόπουλο

Status: Offline
Posts: 70
Date:

Φίλε Θοδωρή,


Το ότι είσαι από την Χιμάρα, δίνει στην άποψη σου ιδιαίτερη βαρύτητα. Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι εδώ μέσα, μιλάνε με πατριωτικό φρόνημα αλλά είναι αλήθεια όμως πως οι απόψεις των αγράμματων αλβανών, μας εξαγριώνουν. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως η έλλειψη ελευθέριας στην αλβανουλα, έχει ως αποτέλεσμα όταν οι αλβανοί βρίσκονται εκτός αλβανουλας να λένε τα δικά τους.


Είμαστε όλοι δίπλα μας είμαστε συμπατριώτες και ζούμε για να δούμε ενιαία την Ήπειρο, όπως την θέλουμε.

Είμαστε στην διάθεση σου, για οποιαδήποτε βοήθεια.

 



__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 196
Date:

Fronima einai kalo na yparxei. Fanatismos, den xreiazete, giati stin ousia den yparxei thema. Tha protimousa na milagame gia thn voria Ipiro, para gia thn tsamouria.

__________________
Site Webmaster


Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 98
Date:

Μαζί σχεδόν γράφουμε αδερφέ!! Την ίδια ώρα. Λοιπόν Για το ζήτημα των Τσάμηδων ενδιαφέρονται και οι ΗΠΑ: το 1999 παραχώρησαν πολιτικό άσυλο στον Σαλί Μπολάτι, πρόεδρο του Συνδέσμου Τσάμηδων στην Αλβανία. Tι αλλο να πουμε??

__________________

 



Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 33
Date:

ααα μαλιστα. κλασικα καπιο συμφερον θα εχουν οπωσ παντα. μαλιστα. Να φανταστω πωσ και το θεμα της FYROM δεν μασ εκατσε σε τοσο ασχετο χρονο.

__________________
Anonymous

Date:

http://www.ch-herrmann.com/Guestbook/guestbook.html

__________________
Anonymous

Date:

po po po  ti na pw re


aftoi exoun xefigoi. kai to kako einai pws pernoun tharos kai oi enxorioi fasistes kai goustaroun na ginete thema.


webmaster: Delete post: Ipame pws den vrizoume. Oti einai prosvlitiko, tha to svinoume.



-- Edited by Webmaster_Paramythia at 13:59, 2006-02-23

__________________


Master Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 435
Date:

Nai vre paidi mou alla pote epitelous tha ginoun anthropoi?? To ti travane ta aderfia tis Voorias Ipirou, den perigrafete...



__________________


Master Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 435
Date:
RE: Φάκελος Τσάμηδες. H ψευτο Τσαμουριά. Chameria


To xehasa prin... diavaste to parakatw. Grama ston Solana gia to thema tis tsamourias apo alvanous:


A LETTER TO MR . HAVIER SOLANA FROM OUR CHAIRMAN


REPUBLIC OF ALBANIA


"ΗAMERIA" NATIONAL POLITICAL ASSOCIATION


 


St. Punetoret e Rilindjes, No 52


Tel : +355 42 285 91


E-mail : chameria@interalb.net


 


Kind attention Mr. Havier SOLANA


General secretary of EC. November 14, 2000


C.c Mr.Jacque CHIRAC - Prime Minister.


C.c Mr. Gerhard SCHROEDER - Prime Minister of Germany.


C.c Mr. Carlo Azeglio CIAMPI - President of Italy.


C.c Mr. Rexhep Meidani - President of Rep. of Albania.


C.c. Mr. Skender Gjinushi - Chairman of Parliament.


C.c. Mr. Paskal Milo - Foreign Minister of Albania.


C.c Mr. Sabri Godo - Chairman of foreign politic near Albanian Parliament.


 


Mr. Solana!


Kindly accept the best wishes of N. P. A "Ηameria", and mine personal as chairman of it.


N. P. A. "ΗAMERIA", represent the Ηam population of north Greece, deported by Greek schauvinist in 1944, from their autochthonous lands. Since then these people are living throughout Albania as war refugees.


The Ηam people of Ηameria as all the other peoples of the Balkans have seen in You the man of peace, justice, good understanding, the protector of human rights and freedom.


We have found in You a hope in achieving our goals.


In june 1944 Greek nationalist monarchic forces exercised an exterminating massacre against the Albanian population of Muslim religion, killing thousands of innocent people. Cause of this massacre, in way to preserve their existence, we were obliged to leave temporarily this region going into the Albanian State boundaries.


During all these 56 years in Albania, the Ηam people have live without properties, without homes of theirs, without jobs and without the right to have visas to go to their lands.


We learned about the Summit of Zagreb, which will take place on November 24, 2000, in Your estimate attention and European Community.


We would appreciate and expect by you to raise , discuss and ask the solution of Ηam problem. We ask and hope that You will use your influence to the extend of Your authority in achieving of good solution of our problem.


We are suffering since the beginning of 1913, when the London's Ambassadors' Conference unjustly annexed Ηameria to Greece.


We have always tried to solve our problem in a democratic way.


In today's world it is difficult to believe that a Government like the Greek one, who has signed and ratified all the International Conventions and agreements, could be so hostile towards us, the Ηam population.


We are peaceful persons, we ask only to be back to our lands, to work and to live in friendship with our co-citizens.


We request in a peaceful and democratic way the repatriation of Ηam people in their country Ηameri-Greece to live in our houses, in harmony with all the laws regulating the co-living there.


Honorable Sir!


Our population and the members of our Association will greatly indebted to you for anything You would do that will render a service to our rights.


We thank You for Your noble mission.


 


For the "Ηameria" National Political Association


Bedri Myftari


Chairman


 


 



__________________


Master Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 435
Date:
RE: Φάκελος Τσάμηδες. H ψευτο Τσαμουριά. Chameria



RE POLI KOSMO MAZEVOUN OI ALVANOI STIS PORIES... KOITATE THN GIAGIA ME TO PLAKAT..


http://www.chameria.8k.com



__________________


Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 157
Date:

http://www.sfeva.gr/


axizei thn ipostirixi olwn mas.



__________________


Παραμυθιωτόπουλο

Status: Offline
Posts: 70
Date:

giati afto to pm??

__________________


Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 98
Date:

SFEVA STHN HPIRO DEN IPARXEI? STA GIANNINA EXEI POLES ORGANOSEIS FITITWN.



__________________

 

Anonymous

Date:

MHN MASATE ME TETIA!


EINAI GIA GELIA AFTOI



__________________
Anonymous

Date:

EDW DIAVASTE KAI FRIXTE... http://www.antiqueprints.com/proddetail.php?prod=e4062&cat=40


Exei kapio pinaka zografikis apo thn Paramythia Alvanias... Nai kala akousate. Apo thn Paramythia Alvanias



__________________
Anonymous

Date:

Min parerminebeis ta pragmata. Lei pws tote htan Alvania.

__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 196
Date:

To parakatw exei apostalei to filo "NIKOlAS" me mail:


Φίλοι μου,
Τί ψέμματα και ανακρίβειες είναι αυτά που γράφετε. ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Αλλά αυτά που γράφετε για τους Τσάμηδες είναι προσβλητικά για όλους μας. Όλοι μας , όλοι οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας, αν εξαιρέσεις τους Σαρακατσαναίους και το Ντύσκο είναι γνήσιοι Τσάμηδες. Oλοι μας, χριστιανοί Τσάμηδες που έχουν μείνει στη Θεσπρωτία και οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες που έφυγαν,  έχουμε το ίδιο αίμα ακόμα και προσωπικές συγγένειες ( αν μπορεί ας το αρνηθεί κάποιος αυτό, παρ΄όλες τις μετέπειτα διαφορές). 'Ολοι στο μέλλον έχουμε τα ίδια δικαιώματα στη Θεσπρωτία.NIKOlAS
 

 



__________________
Site Webmaster
Anonymous

Date:

'Ολοι στο μέλλον έχουμε τα ίδια δικαιώματα στη Θεσπρωτία. NIKOlAS


Oloi ?? Giati pioi eiste eseis pou fovaste mipos den exete?? Yparxei kaneis edw pou na fovate gia ta dikeomata tou?



__________________


Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 328
Date:

Ypervoles akouw.


Oli imaste isi


Apo pou prokiptoun oi anisihies?


 



__________________

You said you love me that was just a lie

All i needed was someone who could keep me warm at night
You tried it baby but didn't work and now i know that this is gonna be  the end How could you lie

Anonymous

Date:

Osoi den xeroun tin istoria as diavasoun to poli oreo arthro apo to www.apodimos.com


Σήμερα έχουμε υποχρέωση να παρουσιάσουμε το εν θέματι άρθρο, μέσα από τις πληροφορίες του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, διότι είναι μια ελάχιστα γνωστή πτυχή της περιόδου του μεσοπολέμου, η περίπτωση των Τσάμηδων και της Τσαμουριάς, ένα από τα λιγότερο γνωστά θέματα του σχετικά πρόσφατου ελληνικού παρελθόντος, που για αρκετές δεκαετίες καλύφθηκε από σιωπή και αγνοήθηκε, ηθελημένα ή αθέλητα από την ελληνική ιστοριογραφία, έρχεται στην επιφάνεια με το ενδιαφέρον βιβλίο της Ελευθερίας Μαντά «Οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες της Ηπείρου» που κυκλοφορεί από το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.


Η μελέτη της Ε. Μαντά, φιλοδοξεί να απαντήσει, όπως σημειώνει η ίδια, στο υπάρχον ιστοριογραφικό κενό και στην ανάγκη για μία κατά το δυνατόν αντικειμενική και νηφάλια προσέγγιση του θέματος. Επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος και οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες ώστε να ανασυρθεί από τη λήθη το κομμάτι αυτό του χαμένου ιστορικού παρελθόντος και να τύχει της προσοχής που του αρμόζει εκ μέρους της σύγχρονης ελληνικής επιστήμης».


Οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες της Ηπείρου, βρισκόταν στην περιοχή ακόμη από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την εποχή του Αλή Πασά και υπολογίζονταν ότι αριθμούσαν περίπου από 17.000 μέχρι 23.000 άτομα. Το 1932 η γενική Διοίκηση Ηπείρου τους υπολόγιζε σε 19.135 άτομα, ενώ σύμφωνα με ένα πίνακα του Αλβανού προξένου στα Ιωάννινα οι Αλβανοί μουσουλμάνοι της Θεσπρωτίας ανέρχονταν σε 23.048 άτομα.


Τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Ηπείρου από τον τουρκικό ζυγό, οι Τσάμηδες της Ηπείρου δεν φαίνεται να είχαν ακόμη σαφώς διαμορφωμένη εθνική συνείδηση. Περισσότερο από Αλβανοί ή Τούρκοι, ήταν και αισθάνονταν μουσουλμάνοι. Η θρησκεία ήταν που έπαιζε τον πρώτο ρόλο για τον αυτοπροσδιορισμό τους. Αργότερα και πάνω στη σύγχυση με την ανταλλαγή των πληθυσμών στα Βαλκάνια, προπαγανδιστές από τα Τίρανα τους έπεισαν να δηλώσουν Αλβανοί για να αποφύγουν τη μεταφορά τους στην Τουρκία, μαζί με τους άλλους μουσουλμάνους που μέχρι τότε κατοικούσαν στη Βόρεια Ελλάδα. Έκτοτε, συχνά – πυκνά οι αλβανικές κυβερνήσεις, όποτε βρισκόταν σε κρίση οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις, έθεταν θέμα καταπάτησης των δικαιωμάτων των Τσάμηδων και διακρίσεων σε βάρος τους από τις ελληνικές αρχές. Σιγά-σιγά δημιουργήθηκε ένα κλίμα καχυποψίας και αναπτύχθηκε μία έντονη προπαγανδιστική δραστηριότητα όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και μέσα στην Ήπειρο με πρωτεργάτες τους Μαζάρ Ντίνο, που είχε διατελέσει επί ιταλικής κατοχής της Ηπείρου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υποδιοικητής Παραμυθιάς, Ασίζ Αγά, Χουσείν Λουκαβιτσιότι, Μουσά Ντέμι κ.α.
 


Έτσι υποκινήθηκε ένα κίνημα αλυτρωτισμού με την επίδραση της αλβανικής αλλά και της ιταλικής φασιστικής προπαγάνδας που πρόβαλαν την ιδέα δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας». Στις 12 Αυγούστου 1940, σε συνάντηση που είχε ο Μουσολίνι με τους Τσιάνο, Βισκόντι Πράσκα και Γιακομόνι, ανακοίνωσε την επιθυμία του για κατάληψη της Τσαμουριάς και της Κέρκυρας.


Από την πρώτη στιγμή της Ιταλικής επίθεσης κατά της Ελλάδος, ομάδες Τσάμηδων πήραν μέρος στις επιθέσεις κατά των ελληνικών δυνάμεων, ενώ το ιταλικό ΧΧV Σώμα Στρατού που είχε αναλάβει τον τομέα επιχειρήσεων της Ηπείρου, έφερε το όνομα «Σώμα Στρατού Τσαμουριάς».


Σε όλη τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής της Ηπείρου, ομάδες ένοπλων Τσάμηδων, είχαν δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας και είχαν επιδοθεί στο πλευρό των ιταλικών δυνάμεων σε αμέτρητες πράξεις αυθαιρεσίας, βιαιοπραγιών, δολοφονίες, βιασμούς, καταστροφές κλπ.


Ο αλβανικός πληθυσμός στη Θεσπρωτία στο σύνολό του, έστω κι αν δεν συνεργάστηκε ενεργά στο πλευρό των δυνάμεων κατοχής, τις υποδέχθηκε με ελπίδα και προσδοκίες για την πραγματοποίηση των υποσχέσεων που επί δεκαετίες καλλιεργούνταν, επωφελήθηκε από την παρουσία τους στην περιοχή και παρείχε έμμεση υποστήριξη, με οδηγούς, συνδέσμους, πληροφοριοδότες κλπ.


Οι συνεργαζόμενοι με τους Ιταλούς και γερμανούς Αλβανοί Τσάμηδες από τη μία πλευρά των συνόρων και η αλβανική οργάνωση «Μπάλι Κομπετάρ» (Balli Kombetar) από την άλλη, είχαν δημιουργήσει συνθήκες δραματικές τόσο για τον ελληνικό πληθυσμό της Ηπείρου, όσο και για τα μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, που είχαν αρχίσει πλέον να υφίστανται συνεχείς διωγμούς.


            Το καλοκαίρι του 1943 οι γερμανικές αρχές κατοχής, αποφάσισαν να αναλάβουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να περιορίσουν την επέκταση της δράσης των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ.


Έτσι, η γερμανική μεραρχία Εντελβάϊς εγκαταστάθηκε στην Παραμυθιά στις αρχές Ιουλίου και το 22ο Ορεινό Σώμα υπό τον στρατηγό Λαντζ, μετέπειτα Γενικό Διοικητή Δυτικής Ελλάδας, εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα. Στις μάχες που διεξήχθησαν, κυρίως για τον έλεγχο των οδών της Ηπείρου (Άρτας-Ιωαννίνων, Ιωαννίνων-Μετσόβου, Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας), στο πλευρό των γερμανικών δυνάμεων έδρασαν και ομάδες Τσάμηδων, τους οποίους οι γερμανοί χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά εναντίον των ανταρτών. Όπως άλλωστε η διοίκηση της γερμανικής μεραρχίας παρατηρεί σε έκθεσή της, «τα τμήματα του αλβανικού πληθυσμού συμπαρίστανται στα γερμανικά στρατεύματα και έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στον αγώνα κατά των ανταρτών», για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «στις μέχρι τώρα επιχειρήσεις κατά των ανταρτών οι μουσουλμάνοι αποδείχτηκαν ικανοί λόγω της γνώσης της περιοχής, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις ανίχνευσης. Οι Αλβανοί προσδοκούν την ένταξη της Τσαμουριάς σε μία ελεύθερη και αυτοδύναμη Αλβανία».


            Από τις πρώτες ενέργειες των γερμανών, μετά την άφιξή τους στην περιοχή, υπήρξε η προσπάθεια για μία πιο οργανωμένη συγκρότηση των ενόπλων ομάδων των Τσάμηδων που ενεργούσαν στην Ήπειρο. Όλος σχεδόν ο αλβανικός πληθυσμός από 14 ετών και πάνω, εξοπλίστηκε, σχηματίστηκαν νέα ένοπλα τμήματα που τέθηκαν υπό τις οδηγίες των Μαζάρ και Νουρί Ντίνο. Όλοι οι Αλβανοί των ομάδων αυτών φορούσαν στρατιωτικές στολές, ιταλικές ή γερμανικές, καθώς και περιβραχιόνιο με τη λέξη «Τσάμης» που τους έδινε τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα στις πόλεις και την ύπαιθρο, φέροντας οπλισμό. Οι δικαιοδοσίες της αλβανικής Τζανταρμερίας (χωροφυλακής), επεκτάθηκαν και της ανατέθηκε το καθήκον της τήρησης της τάξης, εξέλιξη που οι ίδιοι οι Τσάμηδες σε πολλές περιπτώσεις εκμεταλλεύτηκαν προκειμένου να κλείσουν λογαριασμούς του παρελθόντος.


      Οι επιχειρήσεις του καλοκαιριού του 1943 αποδείχτηκαν καταστροφικές από κάθε άποψη για την Ήπειρο. Πολλά χωριά καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς ή πυρπολήθηκαν, άλλα λεηλατήθηκαν, το ίδιο και οι καλλιέργειες. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ψυχές υπήρξαν μεγάλες και οι ζημιές ανυπολόγιστες. Οι περισσότεροι σώθηκαν καταφεύγοντας στα γύρω δάση ή στους βάλτους. Τις μεγαλύτερες καταστροφές, υπέστη τον Ιούλιο του 1943 η περιοχή Φαναρίου της Θεσπρωτίας. Και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Αποδείχτηκε ότι αποτελούσε προσφιλή τακτική των Τσάμηδων να στρέφουν τις γερμανικές επιχειρήσεις προς τις περισσότερο εύφορες και αποδοτικές περιοχές, όπως ήταν η κοιλάδα του Φαναρίου, με το πρόσχημα ότι οι κάτοικοί τους παρείχαν υποστήριξη στους αντάρτες. Στις επιχειρήσεις του Αυγούστου 1943, όλοι σχεδόν οι αρχηγοί των Τσάμηδων βρισκόταν στο Φανάρι, οι Μαζάρ και Νουρί ντίνο, ο Αβδουλά Κασίμ, ο Μουσταφά Σεντίκ κ.α.. Κατά κανόνα, τις γερμανικές επιχειρήσεις ακολουθούσαν λεηλασίες και πράξεις αντεκδίκησης εκ μέρους των ένοπλων Τσάμηδων σε τέτοια έκταση που έφεραν τον ντόπιο πληθυσμό σε απελπιστική κατάσταση. Συγκέντρωναν κινητές περιουσίες, τα σκεύη και το ρουχισμό των σπιτιών, τα ζώα και ότι ακόμη μπορούσε να μεταφερθεί και τα μετέφεραν στα αλβανικά χωριά. Είναι δύσκολο να συλλάβει ο άνθρωπος την εικόνα του Φαναρίου τον Αύγουστο του 1943 κι ακόμη δυσκολότερο την εικόνα που παρουσίαζαν οι δρόμοι που οδηγούσαν έξω από αυτό: εκατοντάδες φορτωμένα ζώα με το νοικοκυριό των σπιτιών έφευγαν από το Φανάρι με διάφορες κατευθύνσεις, όλα μεταφέρθηκαν στις αποθήκες των γερμανών και στα σπίτια των Τσάμηδων. Η Γενική Διοίκηση Ηπείρου αναγκάστηκε τότε να απευθύνει έκκληση προς τη διοίκηση της γερμανικής μεραρχίας που είχε τον έλεγχο της Ηπείρου, ζητώντας περιορισμό της δράσης των Τσάμηδων, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.


      Στις 24 Σεπτεμβρίου 1943, από αφορμή το θάνατο έξι Γερμανών στρατιωτών κοντά στο Ελευθεροχώρι, οι κατακτητές συνέλαβαν και εκτέλεσαν 60 επιφανείς κατοίκους της Παραμυθιάς. Λίγες μέρες αργότερα, στις 29 του μήνα, εκτελέστηκαν 49 πρόκριτοι και δημόσιοι υπάλληλοι. Τον κατάλογο των ονομάτων των Παραμυθιωτών που συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν από το γερμανικό απόσπασμα, συνέταξε ο ίδιος ο Μοζάρ Ντίνο, ενώ ομάδες ένοπλων Τσάμηδων ήταν αυτές που πραγματοποίησαν τις συλλήψεις με τη συνοδεία Γερμανού αξιωματικού. Αρκετοί από αυτούς παραβρέθηκαν στο πλευρό του γερμανικού αποσπάσματος και την ημέρα της εκτέλεσης.


Με την παροχή των κατάλληλων υποσχέσεων περί ενός ελεύθερου αλβανικού κράτους μελλοντικά, ήταν εύκολο στους Γερμανούς να προσεταιριστούν τους Αλβανούς και να καρπωθούν τις υπηρεσίες τους. Όσο η γερμανική προπαγάνδα διατηρούσε ζωντανή την προοπτική ένταξης της Τσαμουριάς στην Αλβανία, έπρεπε να θεωρείται εξασφαλισμένη η υποστήριξη που παρείχε ο αλβανικός πληθυσμός στο γερμανικό στρατό. Αυτός ήταν και ο λόγος που απέτυχε η πρώτη προσπάθεια προσέγγισής τους που πραγματοποίησε ο Βρετανός αξιωματικούς Άντερσον, ο οποίος είχε φτάσει ως σύνδεσμος της Συμμαχικής Αποστολής στην Ήπειρο αμέσως μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο ο ίδιος συνομιλούσε με τον Ισμαήλ Χακί, αρχηγό ομάδας ένοπλων Αλβανών, κάποιος ενημέρωσε τους Γερμανούς για την άφιξη του Βρετανού αξιωματικού, οι οποίοι και έστειλαν μια ομάδα να τον συλλάβει, χωρίς όμως επιτυχία. Ο εκ των αρχηγών των Τσάμηδων, Μαζάρ Ντίνο, δολοφονήθηκε το 1945 στο Δέλβινο υπό άγνωστες συνθήκες, φέροντας το στίγμα του προδότη, όπως τον χαρακτήριζε το κομμουνιστικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα, επειδή είχε συνεργαστεί με τους κατακτητές. Σύμφωνα όμως με τους οπαδούς του «ο Μαζάρ σκότωσε με τα χέρια του μόνο εκείνους που υποστήριζαν τον Ζέρβα ή που εναντιόνταν στην ένωση της Τσαμουριάς με την Αλβανία».


      Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου 1944, μετά από διαταγή του Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, ξεκίνησαν εκτεταμένες επιχειρήσεις της 10ης Μεραρχίας των ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ προς το Μαργαρίτι και τη Μαζαρακιά και από εκεί προς την Ηγουμενίτσα. Η αντίσταση που πρόβαλαν τα ένοπλα σώματα των Τσάμηδων κάμφθηκε γρήγορα και ολόκληρη η περιοχή, μέχρι τη γραμμή Ηγουμενίτσας-Μενίνας ελευθερώθηκε.


Τα ένοπλα σώματα των Τσάμηδων, συνέχισαν να ενισχύουν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του καλοκαιριού και του φθινοπώρου τις γερμανικές δυνάμεις στη Θεσπρωτία. Παράλληλα δε και καθώς οι γερμανοί συμπτύσσονταν πλέον βορειότερα προκειμένου να εγκαταλείψουν το ελληνικό έδαφος, συνεχιζόταν και η εκκένωση των περιοχών από τον άμαχο πληθυσμό των Τσάμηδων, που ακολουθούσαν τα υποχωρούντα γερμανικά τμήματα. Η μεγάλη μάζα του αλβανικού πληθυσμού της περιοχής, περίπου 20.000 άτομα είχε διέλθει το ποτάμι του Καλαμά και είχε συγκεντρωθεί στην ύπαιθρο της περιφέρειας Φιλιατών, μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα και την παραλία.


      Τέλη Αυγούστου 1944, η μάζα αυτή των Αλβανών, πέρασε τα σύνορα και εγκαταστάθηκε στο αλβανικό έδαφος από την Κανίσπολη και πέρα.


      Στις 27 Αυγούστου 1944, ο αρχηγός του ΕΔΕΣ, Ναπολέων Ζέρβας απηύθυνε προκήρυξη προς τους ένοπλους Τσάμηδες που εξακολουθούσαν να μάχονται στο πλευρό των Γερμανών, καλώντας τους για τελευταία φορά να καταθέσουν τα όπλα και εγγυώμενος τη ζωή, την τιμή και την περιουσία τους. Όμως ούτε και σ΄ αυτή την περίπτωση υπήρξαν αποτελέσματα.


      Στις 21 Σεπτεμβρίου 1944, οι γερμανικές δυνάμεις εκκένωσαν τη Μενίνα και ακολουθούμενες από τους Τσάμηδες ενόπλους, πέρασαν τον ποταμό Καλαμά και άρχισαν να συμπτύσσονται προς τους Φιλιάτες, οπότε ελευθερώθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες Οι Φιλιάτες, η Σαγιάδα και η Ηγουμενίτσα.


Με την απελευθέρωση της περιοχής, το συσσωρευμένο μίσος που είχαν καλλιεργήσει οι κάθε είδους βιαιοπραγίες των ένοπλων Τσάμηδων, στο πλευρό των Ιταλών και των Γερμανών, ξέσπασε πάνω στα κεφάλια των Αλβανών μουσουλμάνων, ανδρών και γυναικών αδιάκριτα. Τα θύματα υπήρξαν δεκάδες, ενώ ο διοικητής του 16ου Συντάγματος του ΕΔΕΣ, αντισυνταγματάρχης Αριστείδης Κρανιάς, που έφτασε στην Παραμυθιά, έγραψε ότι «αυτό που επακολούθησε δεν περιγράφεται».


Τσάμηδες πρόσφυγες διασχίζουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα


Αργότερα, ο Κρις Γουντχάουζ παραδέχθηκε ότι η Συμμαχική Αποστολή υπό τις οδηγίες του ίδιου, έδωσε εντολή για την εκκαθάριση της Ηπείρου από τους Αλβανούς προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις κατά των Γερμανών, ωστόσο η εφαρμογή τους υπήρξε αιματηρή, αν και για τον ίδιο «οι Τσάμηδες πήραν αυτό που τους άξιζε».


Στα τέλη Δεκεμβρίου 1944, πέρασαν στο αλβανικό έδαφος και οι τελευταίες ομάδες των Τσάμηδων, που μέχρι τότε παρέμειναν στην Ήπειρο και συγκεντρώθηκαν στην περιφέρεια της Κανίσπολης, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι και οι υπόλοιποι Τσάμηδες.


Αυτά για μην ξεχνούμε την Ιστορία.



__________________
Anonymous

Date:

Για την ουσία των ζητημάτων, γιατί δεν μιλάει κανένας ?
Και όποιος μιλήσει, γιατί δεν θέτει το θέμα με ειλικρίνεια, γνώση, ωριμότητα και θέληση να βγούν συμπεράσματα που θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα?
Το επίσημο ελληνικό κράτος, ιδίως το μεταεμφυλιακό, προσπάθησε να λύσει ζητήματα, κρύβοντάς τα κάτω από το χαλί. Έτσι όμως κάποια στιγμή η Ιστορία θα τα ξεσκεπάσει και θα τα βγάλει στην επιφάνεια. Και τότε θα μας φταίνε πάλι οι Αμερικανοί, η ΕΕ, οι Εβραίοι, που βάλθηκαν να εξαλείψουν κάθε τι ελληνικό!
 
Ευχαριστώ
NIKOLAS

__________________
Anonymous

Date:

TI LETE REEEEEE!!!!!!!!!!!!!  EKAPSAN, VIASAN, EKLEPSAN...


webmaster: Delete post: Ipame pws den vrizoume. Oti einai prosvlitiko, tha to svinoume.



-- Edited by Webmaster_Paramythia at 14:03, 2006-02-23

__________________


Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 157
Date:

Tha simfonisw me ton nikola ALLA den einai afto to thema mas. www.phorum.gr kai tha vreis politikes sizitiseis. Prin apo 65 xronia peripou, oute tis agies aftes meres den eixan sevastei h "peri ou o logos!"

-- Edited by Thesprotos at 21:34, 2005-05-01

__________________
Anonymous

Date:

Θα μετατραπεί η τσάμικη υπόθεση σε άλλο ένα μήλο της έριδας ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα; Στα πρωτοσέλιδα των Αλβανικών εφημερίδων, στις πολιτικές συζητήσεις όπως και στα συνθήματα των πολιτικών συγκεντρώσεων εμφανίζεται όλο και περισσότερο η υπόθεση των Τσάμηδων. Ένας σύλλογος με το όνομα «Tσαμουριά» δραστηριοποιείτ αι όλο και πιο πολύ. Τώρα και ένας δρόμος στα Τίρανα ονομάζεται Οδός Τσαμουριάς. Αλλά τι αντιπροσωπεύει η τσάμικη υπόθεση που κάποιες φορές φαίνεται σαν να ξεχνιέται και άλλες φορές εμφανίζεται στο προσκήνιο;


Λίγη ιστορία
Έχοντας υπόψη ότι συχνά η καταγωγή των λαών των Βαλκανίων είναι αμφισβητούμενη, ειδικά όταν ως πηγή μελέτης χρησιμοποιούντα ι οι διάφοροι πολιτικοί κύκλοι, για να πάμε στην ιστορική καταγωγή της τσάμικης υπόθεσης θα αναφερθούμε σε μιαν έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης: «οι Τσάμηδες είναι αλβανοί στην εθνικότητα, οι περισσότεροι από αυτούς είναι μουσουλμάνοι οι οποίοι ιστορικά κατοικούν μεταξύ του Βουθρωτού και του Καλαμά μέχρι ανατολικότερα τους πρόποδες της Πίνδου. Η περιοχή, όπου οι Τσάμηδες ζούσαν, ήταν κομμάτι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η οποία στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Βυζαντινούς... Οι περισσότεροι Τσάμηδες έγιναν μουσουλμάνοι μετά την Οθωμανική κατοχή... Η περιοχή όπου ζούσαν, εκτός μερικών χωριών, παραδόθηκε στην Ελλάδα το 1913 μετά την απόφαση της Διάσκεψης των Πρεσβευτών». Αργότερα -αναφέρεται στην έκθεση- ο αριθμός των Τσάμηδων, διωγμένων με τη βία από την Ελλάδα προς την Αλβανία στη διάρκεια και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι περίπου 35 χιλιάδες άτομα.

Αλλά ανεξάρτητα από τον αριθμό των διωγμένων, για τον οποίο έτσι και αλλιώς οι εκτιμήσεις δεν συγκλίνουν, αυτό που έχει σημασία είναι η διεκδικούμενη περιουσία και η αξία της. Οι εκτιμήσεις του Αλβανικού Γραφείου Μεσολαβήσεων, υπεύθυνου μέχρι το 1990 για την διαπραγμάτευση των αλβανικών περιουσιών εκτός πολιτικών συνόρων της Δημοκρατίας της Αλβανίας, δημοσιευμένες πρόσφατα στην εφημερίδα «Σέκουλι (Shekulli)», δείχνουν ότι το 1940 εκτός από σπίτια και οικόπεδα, στους Τσάμηδες άνηκαν και τα δάση, η έκταση των οποίων έφτανε μέχρι και 650 χιλιάδες στρέμματα, 108 χιλιάδες βοσκότοποι και 300 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, η αξία των παραπάνω περιουσιών φτάνει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ενώ με βάση τα λεγόμενα του συλλόγου «Τσαμουριά» η συνολική αξία των τσάμικων περιουσίων στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου ήταν 340 εκατομμύρια δολάρια, η οποία με την σημερινή αξία υπολογίζεται στα 2,5 δις. δολάρια, υπογραμμίζεται στην έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης.

Έτσι αποδεικνύεται ότι ο λογαριασμός της υπόθεσης είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μην είναι υπολογίσιμος όταν συζητούνται οι ελληνο-αλβανικές ; σχέσεις. Αλλά πώς κινείται η επίσημη πολιτική των Τιράνων;

Ένας από τους θερμούς πολιτικούς υποστηρικτές της υπόθεσης, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, στη διάρκεια της θητείας του δεν διατύπωσε καμμιά δημόσια απαίτηση από την Ελλάδος σχετικά με την υπόθεση των Τσάμηδων. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η λύση του προβλήματος να έχει συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών αλλά απλά να έχουν συμφωνήσει να μη δει το φως της δημοσιότητας.

Όσον αφορά τους σημερινούς ηγέτες του Αλβανικού κράτους, χειρίζονται το θέμα ως περιουσιακό ζήτημα και όχι ως εδαφικό, όπως μπορούν να το δαιμονοποίησουν οι Έλληνες ακροδεξιοί και οι οποίοι μάλιστα προχωρούν παρά πέρα και συνδέουν την Τσάμικη υπόθεση με την αυξανόμενη παναλβανική επεκτατικότητα μετά την είσοδο των Νατοϊκών Δυνάμεων στο Κόσοβο.

Οι εκπρόσωποι του συλλόγου «Τσαμουριά» ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα αρνείται να αναγνωρίσει το ιερό δικαίωμα της ιδιωτικής περιουσίας, κρατώντας σε ισχύ τον νόμο για την εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία και κατηγορώντας τη μειονότητα αυτή ως συνεργάτρια των Γερμανών μέχρι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η μη άρση του νόμου αυτού (για την εμπόλεμη κατάσταση) για περίπου 60 χρόνια μπλοκάρει την επιστροφή της περιουσίας των Αλβανών, ειδικά των Τσάμηδων που είχαν ζήσει μέχρι τότε στην Ελλάδα και στη συνέχεια διώχθηκαν με τη βίας από εκεί.

Ήταν ο πρωθυπουργός Μέτα ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για την τσάμικη υπόθεση στη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην Ελλάδα. Η άμεση απάντηση που πήρε από τον Έλληνα ομόλογό του Σημίτη ήταν: «Για μας αυτή η υπόθεση δεν υφίσταται». Μετά από αυτή την απάντηση οι φωνές στην Αλβανία σχετικά με το ζήτημα δυνάμωσαν.

Στην πραγματικότητα, η υπόθεση των Τσάμηδων πολιτικά και νομικά φαίνεται περίπλοκη. Καμία νομική πρωτοβουλία δεν έχει κινηθεί και καμία συλλογική ή ατομική προσφυγή δεν έχει υποβληθεί μέχρι τώρα στο Δικαστήριο του Στρασβούργου. Αυτοί που μιλάνε για τις νομικές διαστάσεις της τσάμικης υπόθεσης τις συνδέουν με τα πολιτικά εμπόδια. Και το κυριότερο πολιτικό εμπόδιο παραμένει ο νόμος για την εμπόλεμη κατάσταση, ο οποίος στην πραγματικότητα μπλοκάρει νομικά το ζήτημα.


Ο παράδοξος νόμος για την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Έχουν περάσει 60 χρόνια από τη θέση σε ισχύ του Βασιλικού Διατάγματος του νόμου 2636 της κυβέρνησης του στρατηγού Μεταξά ως απάντηση στην ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας από το αλβανικό έδαφος. Η Ελλάδα χωρίς καμία μεσολάβηση Διεθνούς Ανεξάρτητης Αρχής κήρυξε πόλεμο εναντίον της Ιταλίας και της Αλβανίας. Από τα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας μαθαίνουμε ότι το βασιλικό διάταγμα εξασφάλισε, εκτός των άλλων, τη διαδικασία κατάσχεσης ειδικά 800 περιουσιακών στοιχείων των αλβανών. Και αυτό γιατί, με βάση το διάταγμα, η Ιταλία και η Αλβανία κηρύχτηκαν εχθρικά κράτη. Οι περιουσίες των Αλβανών στην αρχή πέρασαν στην δικαιοδοσία του Υπουργείο Οικονομικών το οποίο από την πλευρά του τα παρέδωσε για διαχείριση σε διάφορους έλληνες πολίτες παίρνοντας από αυτούς το 15% του ετήσιου εισοδήματός τους. Η ακύρωση του νόμου αυτού από την κυβέρνηση του Τσολάκογλου, υπό την προστασία των γερμανικών δυνάμεων, δεν αναγνωρίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση του 1944, η οποία το επανεργοποίησε με το νόμο 13 του ίδιου χρόνου και από τότε παραμένει σε ισχύ.

Ανεξάρτητα από διορθώσεις σχετικά με την εξαίρεση από το νόμο μερικών περιουσιακών στοιχείων των αλβανών πολιτών ελληνικής καταγωγής, την έναρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας το 1971, την υπογραφή της Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, το 1996, ο νόμος συνεχίζει να είναι σε ισχύ.

Υπάρχει ένα σχέδιο νόμου της ελληνικής κυβέρνησης το 1989 για την κατάργηση του νόμου αυτού αλλά ποτέ δεν ψηφίστηκε στη ελληνική βουλή. Διαφαίνεται ότι ακριβώς μετά από αυτό, η μη ενέργεια κρύβει το ελληνικό δίλημμα: ο νόμος διεθνώς δεν υφίσταται ούτε στις σχέσεις με την Αλβανία, προπαντός όταν μεταξύ των δυο χωρών υπάρχει μια Συνθήκη Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, αλλά ο νόμος υφίσταται εσωτερικά ειδικά σε σχέση με τα αλβανικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος.

Η πολιτική και νομική λύση
Στις 13 Ιουλίου πέρασε σχετικά απαρατήρητο από τον αλβανικό τύπο η είδηση ότι ο Πρόεδρος Μεϊντάνι ζήτησε από το Υπουργό Αμυνας της Ελλάδος την κατάργηση του νόμου για την εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα στους δυο χώρες. Με βάση τα λεγόμενα του γνωστού αλβανού δικηγόρου Αγκίμ Ταρτάρι, η Ελλάδα ενέκρινε στις 3 Δεκεμβρίου του 1998 το νόμο 2664, ο οποίος καθορίζει ως τελευταία ημερομηνία την 5η Οκτωβρίου του 1999, για την καταγραφή της ακίνητης παρουσίας στην Ελλάδα. Στην συνεχεία οι αδήλωτες περιουσίες, γενικά αλλά και ειδικότερα των Τσάμηδων, θεωρούνται δημόσιες. Ο προαναφερόμενος νόμος προβλέπει το δικαίωμα έφεσης μέσα στα επόμενα 5 έως 7 χρόνια για αυτούς που διεκδικούν αναγνώριση περιουσιακού δικαιώματος. Ακριβώς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα σκοπεύει ο σύλλογος «Τσαμουριά» να υποβάλλει μια συλλογική προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου.

«Αλλά η κίνηση προς την κατεύθυνση της επιστροφής ή της αποζημίωσης της περιουσίας προϋποθέτει και την ενεργοποίηση του αλβανικού κράτους» - προσθέτει ο δικηγόρος Ταρτάρι. Η επίσημη πολιτική των Τιράνων, βρισκόμενη σε ένα προεκλογικό έτος, δεν αναμένεται να δώσει την πρέπουσα προσοχή στην υπόθεση των Τσάμηδων.

Τέλος, για την Αλβανία πιο σημαντική είναι η τύχη των 300 χιλιάδων αλβανών μεταναστών που δουλεύουν στην Ελλάδα παρά η περιουσία των Τσάμηδων, οι οποίοι ζητάνε το περιουσιακό τους δικαίωμα.



E SOLLA TE TERE ARTIKULLIN SIC ISHTE QE PO TE KETE GABIME NE PERKTHIM QE DO TE BEJ ME POSHTE MOS KEQKUPTOHEMI SE DHE KAQ VJET IKUR NUK I MBAJ MEND TE TERA TERMAT NE SHQIP!
mbasi ta perkthej qe te mund te marri pjese kush do ne diskutim do te mund te shpreh dhe mendimet e mija personale!


angelo d.



__________________
Anonymous

Date:

Οι Αλβανοί συχνά προκαλούν πλαστογραφώντας την Ιστορία!

Πολύ συχνά οι Aλβανοί επανέρχονται στις... διεκδικήσεις τους για την Ήπειρο και τη Δυτική Mακεδονία. Aλβανοί "ιστορικοί" ισχυρίζονται ότι η Ήπειρος και η Mακεδονία δεν ήταν εδάφη ελληνικά(!) και ακόμη ότι οι λίγοι Έλληνες που κατοικούσαν σ' αυτά τα μέρη δεν ήταν τίποτε άλλο παρά εξελληνισμένοι(!) κάτοικοι των περιοχών αυτών. Kατά τους ισχυρισμούς αυτών των "ιστορικών" ο εξελληνισμός συνέβη, στα μεν αρχαία χρόνια από τους Έλληνες που... αποίκησαν στην νότιο Eλλάδα, στους δε νεότερους αιώνες κατά την περίοδο της Tουρκοκρατίας διά της... προπαγάνδας του Oικουμενικού Πατριαρχείου Kωνσταντινουπόλεως(!)
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Aλβανοί, από την εποχή που απέκτησαν εθνική συνείδηση, με την ίδρυση δηλ. του αλβανικού κράτους κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, δεν έπαυσαν να ονειρεύονται τη "Mεγάλη Aλβανία", που θα συμπεριλαμβάνει το Kοσσυφοπέδιο, μέρη της ΠΓΔM και της Δυτικής Mακεδονίας και ολόκληρη την Ήπειρο μέχρι τον Aμβρακικό Kόλπο.
Σήμερα η ελληνική εθνικότητα των Hπειρωτών από κανέναν δεν αμφισβητείται, εκτός από ορισμένους μισέλληνες και Aλβανούς που οδηγούνται μόνο από πολιτική σκοπιμότητα.
Kατά την περίοδο των Bαλκανικών πολέμων 1912-13 οι Aλβανοί, χωρίς καν να πολεμήσουν για την απόκτηση της ανεξαρτησίας τους, με τις δόλιες ενέργειες της αυστριακής και ιταλικής διπλωματίας, αναγνωρίστηκαν ως επίσημο κράτος και με το επαίσχυντο Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας του 1913 προσάρτησαν και το βόρειο τμήμα της Hπείρου, την δυστυχή Bόρειο Ήπειρο. Aπό την προσάρτηση της Bορείου Hπείρου και μέχρι των ημερών μας δεν έπαυσαν οι Aλβανοί να αγωνίζονται συστηματικά για την αφομοίωση και τον εξαλβανισμό των ελληνικών πληθυσμών. Στα σχολικά βιβλία, που προορίζονται για τους μαθητές των 8χρονων σχολείων και των Λυκείων, πραγματεύονται περί της καταγωγής των αρχαίων Hπειρωτών, με πλήθος από ψευδείς και ανυπόστατες πληροφορίες και για εθνικές διεκδικήσεις, πλαστογραφώντας ιστορικά γεγονότα. Διατείνονται ότι οι σημερινοί Σκιπετάρηδες είναι απόγονοι ...του Πύρρου, του Φιλίππου και του Mεγάλου Aλεξάνδρου, λεηλατώντας την εθνική μας ιστορία. Έκοψαν μάλιστα και εθνικά νομίσματα που απεικονίζουν τον Hρακλή να καταβάλει το λιοντάρι της Nεμέας και φέρνουν την προσωπογραφία του Mεγάλου Aλεξάνδρου, ονομάζοντας τα LEK (Aλέξανδρος).
Oι Aλβανοί με οποιαδήποτε μορφή και αν παρουσιάζονται, είτε ως εθνικιστές, είτε ως σοσιαλιστές, είτε άλλοτε ως συνεργάτες της Σοβιετικής Ένωσης και της Kίνας και τελευταία διαπρύσιοι πιστοί σύμμαχοι των Aμερικανών, σε έναν και μοναδικό σκοπό αποβλέπουν: Στην επέκταση των ορίων του κράτους τους προς βορρά και προς νότο και στον πλήρη εξαλβανισμό του Βορειοηπειρωτικού Eλληνισμού. Aλβανοί "ιστορικοί", που ασχολούνται με την ιστορία της Πατρίδας τους. Προσπαθώντας να την επανασυνθέσουν, στηρίζονται σε επιχειρήματα ξένων ιστορικών, οι οποίοι παρανόησαν μερικά χωρία αρχαίων Eλλήνων συγγραφέων, κατατάσσοντας τους Hπειρώτες μεταξύ των βαρβάρων. Όμως, αγνοούν ή και εσκεμμένως παραλείπουν να αναφέρουν το σπουδαίο έργο του ιστορικού BELOCH, ο οποίος στο μνημειώδες τετράτομο έργο του "Iστορία της Aρχαίας Eλλάδος" ερεύνησε την καταγωγή των αρχαίων Hπειρωτών και των Mακεδόνων και έλυσε οριστικά το πρόβλημα. Mε αδιάσειστα επιστημονικά επιχειρήματα απέδειξε ότι οι Aρχαίοι Hπειρώτες και Mακεδόνες ήταν Έλληνες. Γράφει για την Ήπειρο του Oμήρου χρησιμοποιώντας χωρία από την Oδύσσεια και την Iλιάδα, αναφέρεται στον Ξενοφώντα, στον Στράβωνα, στον Aρριανό, στον Θουκυδίδη, στην ιστορία του Hροδότου και αποδεικνύει την ελληνικότητα των Hπειρωτών, καταρρίπτοντας τις ιλλυρικές θεωρίες, με τις οποίες κατά κόρον ασχολούνται οι σύγχρονοι Aλβανοί, προσπαθώντας να βρουν ιστορικά ερείσματα.
H Deutsche Literaturreitung, κρίνοντας το έργο του Beloch έγραφε το 1927 (Hπειρ. Eστία, τ. 2ος, 1968): "Σήμερον όλοι οι αληθείς επιστήμονες αναγνωρίζουν την ελληνικήν καταγωγήν των αρχαίων κατοίκων της Hπείρου, εκτός βεβαίως των μισελλήνων και των αργυρωνήτων, οι οποίοι εγκατέλειψαν την επιστήμην και απέβησαν όργανα πολιτικής ραδιουργίας...".
Aπό την Ήπειρο εκδηλώθηκε, πριν ακόμη από τα Oμηρικά έπη, η πρώτη μορφή της ελληνικής ζωής.
"Aρχέγονος Eλλάς Ήπειρος" έλεγε ο Πτολεμαίος. Στη "δυσχείμερο Δωδώνη" θρόιζε η βελανιδιά. Aπό την Ήπειρο αρχίζει η ελληνική ιστορία. O λαός της Hπείρου με τα αυστηρά ήθη και το γενναίο φρόνημα βοήθησε το όνειρο του Πύρρου, παρέτεινε τη βυζαντινή συνέχεια με το Δεσποτάτο της Hπείρου, διαφύλαξε τις παραδόσεις και στα χρόνια της Oθωμανικής κυριαρχίας έθρεψε τον αρματολισμό, έγινε το κέντρο της Παιδέιας και ανέδειξε Mεγάλους Eυεργέτες.
***
Δοκιμάστηκε η Ήπειρος από τις παλίρροιες βαρβαρικών επιδρομών και κράτησε με τους αγώνες των παιδιών της αμόλυντο το Ηπειρωτικό χώμα.
Aυτή είναι η Ήπειρος! Πηγή των θρύλων, κοιτίδα των ελληνικών παραδόσεων, μητέρα της εθνότητας, η μήτρα και η φύτρα του ελληνικού πολιτισμού.


ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ, φιλολόγος, πρώην Λυκειάρχης



__________________


Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 352
Date:


quote: NIKOLAS 





Φίλοι μου, Τί ψέμματα και ανακρίβειες είναι αυτά που γράφετε. ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Αλλά αυτά που γράφετε για τους Τσάμηδες είναι προσβλητικά για όλους μας. Όλοι μας , όλοι οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας, αν εξαιρέσεις τους Σαρακατσαναίους και το Ντύσκο είναι γνήσιοι Τσάμηδες. Oλοι μας, χριστιανοί Τσάμηδες που έχουν μείνει στη Θεσπρωτία και οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες που έφυγαν,  έχουμε το ίδιο αίμα ακόμα και προσωπικές συγγένειες ( αν μπορεί ας το αρνηθεί κάποιος αυτό, παρ΄όλες τις μετέπειτα διαφορές). 'Ολοι στο μέλλον έχουμε τα ίδια δικαιώματα στη Θεσπρωτία.


NIKOLAS    "




KATI TETIA AKOUNE KAI OI ALAVANOI KAI META EXOUN AXIWSEIS. SISTISOUMAS TOULAXISTON

__________________


Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 328
Date:

Mhn tsakothoume kai metaxi mas!


To oti pleon gia na dei kapios to forum xriazete na exei kanei egrafi, ofilete sthn antipalotita pou iparxei ton telefteo mina kai se afto to thema ala kai sto thema ton skoupidiwn. Mhn mpenounn asxetoi kai mas vlepoun na tsakonomaste!



__________________

You said you love me that was just a lie

All i needed was someone who could keep me warm at night
You tried it baby but didn't work and now i know that this is gonna be  the end How could you lie



Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 37
Date:

Stamatia, megala paidia eimaste kai as tsakothoume.


Den tha afinoume ton kathehena edw mesa me 1 episkepsi na leei oti thelei.



__________________


Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 12
Date:

Gia sas. Prota ap'ola signomi gia ta greeklish mou. Eimai enas aplos, iremos, katikos tou kosmou albanos, pou zei sta Tirana.


Den ta asxolito katolou me to tema giati teties kavtes sizitisis exw kanei me simpatriotes sas se alla foroum kai den exoume bgalei akri. Avto pou elpizo mono einai mia mera kapios na balei to xeri tou kai na tin grafei ksekatara oli tin eonia istoria avtis tis perioxis (pragma pou den nomizo oti prokite na simbei sti diarkia tis zois mou)


Itela mono na sas pw oti prepi na eisai ilikrina poli psonio gia na pistepseis oti i Albania TELEI kai apo pano MPOREI na kindinepsei tin elliniki edafiki akeraiotita. Safos den exete ertei pote stin albania kai den exete dei pote pos zei o kosmos edo pera. Safos den pernaei apo to nou sas oti edw titete tema epibiosis. Safos den kserete oti edw stin albania ginete oti leei h elliniki kibernisi allios ... piso oloi oi metanastes (sixroni elliniki politiki). Safos den kserete oti edo mesa oi megaliteres stratigikes epixirisis(tilepikinonia, eisagogi Petreleou, Trapezes, klp) anikoun se ellinikes eteries, etsi ama tou katsi tou Karamali n albania psofizei. Safos eiste toso tifloi apo ton mega nazi - etnikismo sas pou teorite olous extrous kai tin fili sas kalitern.


Kai exw na pw kati ston Ximarioti, ton Teodori, pou rixnei benzini legontas oti sti Ximara den afinoun na sikonoun elliniki simaia. Ntropi sou re, se pion ta les avta ta psemata. Posa xronia exeis na pas sti Ximara? Pes mou ligo , ti simea forouse ekinos o maniakos stis ekloges tou 2003, pou mesa se ola ta albanika kanalia fonakse: "Albania Al-Qaida", kai meta eskise tin albaniki simaia. Pou to ites esei avto na sinebei stin ellada? Kai tin ali mera otan itele na paei kosmos apo avlona kai Ag Saranda gia na kanei mia eiriniki diadilosi i astinomia den tous epitrepse (gia na krataei isixa ta pragmata). Egw prosopika exo paei merikes fores sti Ximara kai ellinikes simaies ida, kai ellinika tragoudia akousa, perisoteres ellinikes efimerides apo albanikes ixe... O Dimarxos apo pia koma einai re teodori pou me ton zori ton balane ekei (alios to sinitismeno... oi metanastes piso)?O idios Dimarxos prin apo 2 mines den epitrepse se enan albaniko kinoniko sillogo, "Laberia" na kanei tin topiki tis sigkentrosi epidi einai albaniki. Katalabenete ti sas lew. Mesa se albaniko edafos avto. As poume oti itan arvanitis o dimarxos tis Konitsas (as poume lew, oxi sta sobara bebea:):) ), kai na telei i SFEVA na kanei tin topiki tis sigkentrosi kai aftos na tous pei: Den telw, edo einai albania!!!


Papste pia na paristanete to thima stis sxesis me tin Albania. I toulaxriston alakste stratigiki, den ta agorazei kaneis pia avta.



-- Edited by albinf at 18:18, 2005-06-22

-- Edited by albinf at 18:19, 2005-06-22

__________________


Master Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 435
Date:

 


Πρώτα πρώτα καλός ήλθες στην παρέα μας.


Είσαι ευπρόσδεκτος εδώ, μπορείς να γράψεις οτι θέλεις αλλά με ένα ορο. Δεν θα βρίζεις όπως έβριζαν οι αλί δικοί σου παλιότερα.


 


Σου απαντώ σε όλα όσα έγραψες σαν moderator του forum!!


 


Gia sas. Prota ap'ola signomi gia ta greeklish mou. Eimai enas aplos, iremos, katikos tou kosmou albanos, pou zei sta Tirana.


 


Κανένα πρόβλημα με τα greeklish. Άλλωστε οι περισσότεροι έτσι γράφουν


 


Den ta asxolito katolou me to tema giati teties kavtes sizitisis exw kanei me simpatriotes sas se alla foroum kai den exoume bgalei akri. Avto pou elpizo mono einai mia mera kapios na balei to xeri tou kai na tin grafei ksekatara oli tin eonia istoria avtis tis perioxis (pragma pou den nomizo oti prokite na simbei sti diarkia tis zois mou)


 


H ιστορία του τόπου φίλε μου έχει γραφτεί εδώ και χρόνια και δεν αμφισβητείτε. Και όταν μιλάμε για ιστορία μιλάμε για Ήπειρο (Νότια και Βόρια). Η Αλβανία είναι άλλο θέμα και δεν το έχουμε συζητήσει εδώ.


 


Itela mono na sas pw oti prepi na eisai ilikrina poli psonio gia na pistepseis oti i Albania TELEI kai apo pano MPOREI na kindinepsei tin elliniki edafiki akeraiotita. Safos den exete ertei pote stin albania kai den exete dei pote pos zei o kosmos edo pera. Safos den pernaei apo to nou sas oti edw titete tema epibiosis. Safos den kserete oti edw stin albania ginete oti leei h elliniki kibernisi allios ... piso oloi oi metanastes (sixroni elliniki politiki). Safos den kserete oti edo mesa oi megaliteres stratigikes epixirisis(tilepikinonia, eisagogi Petreleou, Trapezes, klp) anikoun se ellinikes eteries, etsi ama tou katsi tou Karamali n albania psofizei. Safos eiste toso tifloi apo ton mega nazi - etnikismo sas pou teorite olous extrous kai tin fili sas kalitern.


 


Βασικά σε παρακαλώ να μην βρίζεις.  Φυσικά και η Αλβανία δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Τι θα μπορούσε να κάνει?? Θέλει πόλη δουλεία ακόμα για να γίνει δυνατό οργανωμένο και σοβαρό κράτος.


Σαφώς και άκουμε πως ζουν οι Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία και φυσικά ξέρουμε τι τραβάνε στις εκλογές και στιας Χριστιανικές γιορτές. Τι θέλεις να πεις?? Θέλεις να πεις πως δεν στερούνται τα δικαιώματα τους?? Το ότι ανήκουν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις σε Ελληνικά χέρια, οφείλετε στο επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων (κάτι που δεν έχετε εσείς) και όχι στην καλοσύνη της Αλβανίας!


 


Kai exw na pw kati ston Ximarioti, ton Teodori, pou rixnei benzini legontas oti sti Ximara den afinoun na sikonoun elliniki simaia. Ntropi sou re, se pion ta les avta ta psemata. Posa xronia exeis na pas sti Ximara? Pes mou ligo , ti simea forouse ekinos o maniakos stis ekloges tou 2003, pou mesa se ola ta albanika kanalia fonakse: "Albania Al-Qaida", kai meta eskise tin albaniki simaia. Pou to ites esei avto na sinebei stin ellada? Kai tin ali mera otan itele na paei kosmos apo avlona kai Ag Saranda gia na kanei mia eiriniki diadilosi i astinomia den tous epitrepse (gia na krataei isixa ta pragmata). Egw prosopika exo paei merikes fores sti Ximara kai ellinikes simaies ida, kai ellinika tragoudia akousa, perisoteres ellinikes efimerides apo albanikes ixe... O Dimarxos apo pia koma einai re teodori pou me ton zori ton balane ekei (alios to sinitismeno... oi metanastes piso)?O idios Dimarxos prin apo 2 mines den epitrepse se enan albaniko kinoniko sillogo, "Laberia" na kanei tin topiki tis sigkentrosi epidi einai albaniki. Katalabenete ti sas lew. Mesa se albaniko edafos avto. As poume oti itan arvanitis o dimarxos tis Konitsas (as poume lew, oxi sta sobara bebea:):) ), kai na telei i SFEVA na kanei tin topiki tis sigkentrosi kai aftos na tous pei: Den telw, edo einai albania!!!


 


Βασικά δεν ξέρω τι σημαίνει Al-Qaida και δεν μπορώ να σου απαντήσω. Μιλας για κάψιμο Αλβανικής σημαίας??



  • Ξέχασες στο ΟΑΚΑ στον μετάξι μας αγώνα τι έγινε??

  • Ξέχασες τι κάνατε στους Έλληνες από τους Φιλιάτες που ήρθαν στην Αλβανία για τον αγώνα??

  • Ξέχασες τα συνθήματα για το UCC που ακούστηκαν στην Παραμυθιά?

  • Ξεχνάς τα όσα μύρια, έχουν τραβήξει οι Έλληνες στα μέρη σας??

 


Ξεχνάς εύκολα μου φαίνεται. Δεν έχει και μεγάλη σημασία να στα γράψω όλα, γιατί είναι δεδομένα.


 


Papste pia na paristanete to thima stis sxesis me tin Albania. I toulaxriston alakste stratigiki, den ta agorazei kaneis pia avta.


 


Αν είναι δυνατόν να είμαστε θύματα δικά σας. Είμαστε 200 επίπεδα πάνω από εσάς.


Και για να καταλάβεις το θέμα το forum, σου λεω πως το πρόβλημα δεν ειναι οι Αλβανοί αλλά οι μουσουλμάνοι Τσαμηδες.

Αυτά τα ολίγα. Ελπίζω να συμμετέχεις στην κουβεντούλα μας. Επαναλαμβάνω πως είσαι ευπρόσδεκτος εδώ ΟΣΟ δεν βρίζεις.

__________________


Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 352
Date:


albinf wrote:





Itela mono na sas pw oti prepi na eisai ilikrina poli psonio gia na pistepseis oti i Albania TELEI kai apo pano MPOREI na kindinepsei tin elliniki edafiki akeraiotita. Safos den exete ertei pote stin albania kai den exete dei pote pos zei o kosmos edo pera. Safos den pernaei apo to nou sas oti edw titete tema epibiosis. Safos den kserete oti edw stin albania ginete oti leei h elliniki kibernisi allios ... piso oloi oi metanastes (sixroni elliniki politiki). Safos den kserete oti edo mesa oi megaliteres stratigikes epixirisis(tilepikinonia, eisagogi Petreleou, Trapezes, klp) anikoun se ellinikes eteries, etsi ama tou katsi tou Karamali n albania psofizei. Safos eiste toso tifloi apo ton mega nazi - etnikismo sas pou teorite olous extrous kai tin fili sas kalitern. Kai exw na pw kati ston Ximarioti, ton Teodori, pou rixnei benzini legontas oti sti Ximara den afinoun na sikonoun elliniki simaia. Ntropi sou re, se pion ta les avta ta psemata. Posa xronia exeis na pas sti Ximara? Pes mou ligo , ti simea forouse ekinos o maniakos stis ekloges tou 2003, pou mesa se ola ta albanika kanalia fonakse: "Albania Al-Qaida", kai meta eskise tin albaniki simaia. Pou to ites esei avto na sinebei stin ellada?


kai na telei i SFEVA na kanei tin topiki tis sigkentrosi kai aftos na tous pei: Den telw, edo einai albania!!! Papste pia na paristanete to thima stis sxesis me tin Albania. I toulaxriston alakste stratigiki, den ta agorazei kaneis pia avta



RE PAS KALA?? EISAI TELEIOS ANISTORITOS KAI PROKLITIKOS. EXETE OLES TIS ELEFTHERIES STHN ELLADA KAI STERITE TA PANTA APO TOUS VORIOPIROTES.


H S.F.E.V.A  MIA XAREA TA LEI KAI KALA KANEI KAI AGONIZETE. EINAI ASTIO NA MILAS GIA THN S.F.E.V.A


LIPON SOVAREPSOU


 



__________________


Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 12
Date:

Πρώτα πρώτα καλός ήλθες στην παρέα μας.


Είσαι ευπρόσδεκτος εδώ, μπορείς να γράψεις οτι θέλεις αλλά με ένα ορο. Δεν θα βρίζεις όπως έβριζαν οι αλί δικοί σου παλιότερα. 


Agapite Stelio, 


Evxaristo gia ti filoksenia. Sinitos den einai sti fisi mou na brizw. Eksalou eimai kai filoksenoumenos se kseno spiti, giavto prepi na sebaztw tous kanones.  


H ιστορία του τόπου φίλε μου έχει γραφτεί εδώ και χρόνια και δεν αμφισβητείτε. Και όταν μιλάμε για ιστορία μιλάμε για Ήπειρο (Νότια και Βόρια). Η Αλβανία είναι άλλο θέμα και δεν το έχουμε συζητήσει εδώ


Ta diafonisw mazi sou se avto. Ef'oson esena sou exoun matei sto sxolio oti H Boria Hpeiros einai elliniki gi kai emena pos H albania kapote itan mexri tin Prebeza kati den paei kala. Ef'oson s'exoun matei oti "tourkoalbanoi" exoun sfaksei tous ellines kai emena to antiteto kati prepi na ginei gia na ksekataristoun avta ta pragmata. O katenas mporei na ferei edo dekades gegonota omos den ta bgaloume akri. Katalabenw pos avti ti telisi mou esei mporei na tin pareis gia adinamia kai os triambos tis "Ellinikis Alithias". Omos file mou, egw telw na ginei avto epidi nomizo pos edw kribonte oi rizes avtis tis aionias extrotitas metaksi mas tin opia, oso kai na telei o Karamalis me ton Nano, den mporoume na tin apokaloume "aderfiki filia". 


Σαφώς και άκουμε πως ζουν οι Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία και φυσικά ξέρουμε τι τραβάνε στις εκλογές και στιας Χριστιανικές γιορτές. Τι θέλεις να πεις?? Θέλεις να πεις πως δεν στερούνται τα δικαιώματα τους?? Το ότι ανήκουν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις σε Ελληνικά χέρια, οφείλετε στο επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων (κάτι που δεν έχετε εσείς) και όχι στην καλοσύνη της Αλβανίας! 


Ena exo na sou pw. Pote itan i teleftea fora pou piges sti Boria Hpiro giati ego ekei pernaw kate xrono. Giati den pairneis ton kopo kai na pas mia mera monos sou (idika tora pou einai kai oi ekloges kai einai ekei pera gemato Boulevtes kai Aloi ellines politikoi), gia na diapistoseis apo monos sou avta po lene kapoi filoi sou, diladi tin "Astinomiki Bia", "Ta kamena Spitia", "ta klemena magazia", "Tis katapiesmenes triskeftikes telitourgies" ...klp klp Mi me pareksigeis - den lew pos ekei einai paradisos kai den simbenei tipota. Kai extritikes energies apo tin astinomia, kai episodia stis ekloges exoun simbei. Omos esei den gnorizeis tin albania. Afta ta provlimata einai s'oli tin xora. Avta kai pola alla anangazoun tis polites tis , kai tous Borio Hpirotes gia na pane stin Ellada, gia kaliteri doulia, kai kaliteres sintikes. Omos gia sas avto einai "Ethnic Cleansing". Pes mou kati: Tous pire kaneis ta spitia , n ta oikopeda tous? Tous empodizei kaneis na girisoun piso? Gia ti "Ethnic Cleansig" milame tote, se parakalw?


Exeis dikio gia to epixirimatiko daimona ton Ellinon kai tous sevomai gia avto. Omos xriazete kati parapano apo "Daimona" gia na kaneis monopolia se mia kseni xora tin Tilepikinonia, i to trapeziko sistima. Ksereis file mou Stelio, egw plirono 40 Euro Cent gia ena lepto, eno esi plironis 16 para pou i eteria einai i idia kai legete "Cosmote". Ksereis oti egw edw stin Albania pernw stegastiko danio me 9.8% enw esei pairneis me 5-6% para pou i trapeza einai i idia kai legete Etniki Trapeza? 


Βασικά δεν ξέρω τι σημαίνει Al-Qaida και δεν μπορώ να σου απαντήσω. Μιλας για κάψιμο Αλβανικής σημαίας??


 



  • Ξέχασες στο ΟΑΚΑ στον μετάξι μας αγώνα τι έγινε??

  • Ξέχασες τι κάνατε στους Έλληνες από τους Φιλιάτες που ήρθαν στην Αλβανία για τον αγώνα??

  • Ξέχασες τα συνθήματα για το UCC που ακούστηκαν στην Παραμυθιά?

  • Ξεχνάς τα όσα μύρια, έχουν τραβήξει οι Έλληνες στα μέρη σας??

Itela na pw Al QAEDA (signomi, latos dikos mou). Avto urliaze kapios "palikaris" forontas tin Elliniki simaia xirokrotoumenos apo polous alous "katapiesmenous boriohpeirotes"(oi misi tous pairnoun sintaksi apo elliniki kibernisi giavto kai dilononte "borioipirotes"). To ekane avto se albaniko edafos, mprosta se albanikes tileorasis, prosbalontas enan olokliro lao. Emena avtoi h tipoi me kanoun na emetw. Opos me kanoun kai oi albanoi pou kaine ellinikes simaies. Blepis Stelio, (nomizw) avto einai kati pou emis oi dio diaferoume - esi tous ipostirizeis.


As milisoume gia ton agona. Exeis dikio pos eixe episodia edo pera me tous Elinikous Filatlous. Kosmos fonakse kai erikse mpoukalia sta poulman tous. Omos paralila se oli tin ellada , se mia aristi endiksi ellinikou poitizmou, epese megalo ksilo gia osous "tolmisan" na bgoun kai na panigirizoun gia tin niki tis omadas tous - kai malista skototike ena neo paidi apo ... enan "διανοητικά καθυστερημένο" (opos einai oloi pou kanoun eglimata enantion albanon kai etsi tin glitonoun me 3 mines)


Mou milas gia UCC. Egw avtous tous sixainome epidi einai tosoi ilitoi poi nomizoun oti ola mporoun na ginoun me ena kalasnikov. Omos esi tous anafereis sa na mou les: Esis iste oi demonoi kai emeis oi agelloi. An einai etsi pes mou se parakalw file Stelio, i MABH mipos einai filantropiko sillogo?


"Ta mavra" pou travane oi ellines sti albania??? Edw ginese ligo gelios. Sou ksanalew pali na erteis edw sta Tirana opu zoun kai ergazonte ekatontades simpatriotes sou(kapious tous gnorizo kai ego) na tous rotiseis monos sou gia ta mavra pou travane. Ta sou poun: Exeis parei mavro re file?


 


Αν είναι δυνατόν να είμαστε θύματα δικά σας. Είμαστε 200 επίπεδα πάνω από εσάς.


Και για να καταλάβεις το θέμα το forum, σου λεω πως το πρόβλημα δεν ειναι οι Αλβανοί αλλά οι μουσουλμάνοι Τσαμηδες.


Αυτά τα ολίγα. Ελπίζω να συμμετέχεις στην κουβεντούλα μας. Επαναλαμβάνω πως είσαι ευπρόσδεκτος εδώ ΟΣΟ δεν βρίζεις.


Ta logia sou distixos apodiknioun avto pou ipa sto proigoumeno post. Iparxei ena dinato estima metaksi sixron ellinon pos einai "kaliteri Fili", pio aksia, pio eksipnia, pio dinati (pio ariani mipos????) apo tis alles. Teties idees ksereis pou kataligoun file mou Stelio, edw toulaxiston nomizw pos ta simfoneisoume.


Xairome pou den teoreis ton eavto sou "tima istorikis albanikis katapiesis". Prospatise omos na pieseis tous simpatriotes sou sti ameriki pou 1 fora to mina stelnoun gramata sto Kongreso pezontas apsoga to rolo tou "Timatos".


Evxaristo gia tin dinatotita pou mou dineis na ekfrazome edo mesa. Prosopika nomizw pos einai enas kalos tropos gia na prospatisoume (toulaxiston) na mionoume tis (gigandaies) diafores mas.


 


Albinfo



-- Edited by albinf at 18:09, 2005-06-23

-- Edited by albinf at 18:19, 2005-06-23

__________________


Master Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 435
Date:

Να διευκρινίσω πως συζητάμε για την υποτιθέμενη Τσαμουρια και τους μουσουλμάνους τσαμηδες.  Εσύ έχεις θέσει μια σειρά από αλλά θέματα. Αν το συνεχίσουμε έτσι θα ξεφύγουμε από το θέμα. Θα σου απαντήσω όμως γενικά για να μην μείνουν αναπάντητα τα λεγόμενα σου αλλά το επόμενο post σου, σε παρακαλώ να είναι για το θέμα που συζητάμε και όχι για την γενικότερη πολιτική Ελλάδα Αλβανίας.


 


Λοιπόν,


Μιλάς για τα σχολεία. Θα μου επιτρέψεις να έχω εμπιστοσύνη περισσότερο στην Ελληνική παιδία από την Αλβανική για ευνόητους λόγους.


Κανένας δεν είπε για σφαγή Ελλήνων από Μουσουλμάνους Τσαμηδες. Μιλάμε για εγκλήματα του ποινικού κώδικα (κλοπές, βιασμούς και φόνους όπου και έχετε καταδικαστεί από διεθνές δικαστήρια). Και γιαυτο πληρώσατε στην συνεχεία.


 


Με ρώτας ποτέ πήγα τελευταία φορά στην βόρειο Ήπειρο. Δεν έχω παει ποτέ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν ξέρω τι συμβαίνει!


 


Αυτό που γράφεις για ανώτερη φυλή, δεν είναι λάθος. Πολύ το πιστεύουν και καλά κάνουν. Εμείς διδάξαμε στον κόσμο πολιτισμό γραφή κλπ.


 


Τέλος μου γράφεις για γράμματα στο κογκρέσο. Έχεις κάνει κάποιο λάθος. Στην Ελλάδα δεν θα δεις ποτέ έλληνες να βρίσκονται με την Αμερικανική σημαία όπως εσείς στην Αλβανία. Εφόσον μένεις στην Ελλάδα, θα έχεις διαπιστώσει το αντιαμερικανικό φρόνιμα των Ελλήνων. Επιστολές στέλνετε εσείς και μια παρόμοια μπορείς να διαβάσεις σε προηγούμενο ποστ.


 


Και καταλήγω με το εξής. Ανωτερότητα δείχνουν οι Έλληνες από την στιγμή που άνοιξαν τα σύνορα για εσάς, παρόλα τα προβλήματα που είχαμε. Ανωτερότητα δείχνουμε από την στιγμή που σας επιτρέπουμε να μενετέ στην Παραμυθία παρόλα τα εγκλήματα των προηγούμενων δεκαετιών (Τσαμηδων) που διαπράχτηκαν σε Παραμυθιά, Μαργαρίτη, Σούλι κλπ.


Αν θέλεις την γνώμη, συμφωνώ με την στάση των Ελλήνων, γιατί δεν είστε όλοι ίδιοι. Αντιλαμβάνομαι πως είστε πονεμένη και ταλαιπωρημένη φυλή και πως πρέπει να σας βοηθήσουμε να σταθείτε στα ποδιά σας για το καλό της ευρύτερης περιοχής. Όχι όμως να μιλάμε για ανούσια έχθρα και για διαστρέβλωση της ιστορίας.


Ξανάλεω πως θέλω να συζητήσουμε για το θέμα της Τσαμουριας και όχι για την γενικότερη εξωτερική πολιτική.


 


Που μένεις?

Πόσο χρόνων είσαι?

__________________


Master Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 435
Date:

Kai gia na katalaveis ti enoo peri Ellinwn, diavase to parakatw:


Ένα ακόμη βήμα, για την καλύτερη συνεργασία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ελλάδας και Αλβανίας, πραγματοποιήθηκε χθες, με την δωρεά οχημάτων και εξοπλισμού, στην Αλβανική υπηρεσία.
Στην τελετή παράδοσης- παραλαβής, που έγινε στα Γιάννινα, παραβρέθηκαν οι αρχηγοί των Πυροσβεστικών Σωμάτων των δύο χωρών, οι Περιφερειάρχες Ηπείρου και Αργυροκάστρου και οι διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των δύο όμορων περιφερειών. Η Ελλάδα ενίσχυσε την υλικοτεχνική υποδομή της γειτονικής χώρας με δύο πυροσβεστικά οχήματα καθώς και με εξήντα ατομικές προστατευτικές στολές για τις ανάγκες του προσωπικού.
Για την Ήπειρο, οι εισαγόμενες πυρκαγιές, παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. 'Aλλωστε οι μνήμες από την καταστροφή που συντελέστηκε τον Αύγουστο του 2000 είναι ακόμη νωπές.
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Χρήστος Σμέτης, στην ομιλία του, επεσήμανε ότι με την παράδοση του εξοπλισμού, ξεκινά μία νέα πορεία για τις δύο πυροσβεστικές υπηρεσίες με σταθερή στόχευση την διεύρυνση του αισθήματος ασφάλειας και προστασίας των πολιτών των δύο χωρών.
"Με τα οχήματα τα οποία παραχωρήσαμε και προορίζονται για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αργυροκάστρου, προσβλέπουμε στον περιορισμό μεγαλύτερου αριθμού πυρκαγιών που εκδηλώνονται στο αλβανικό έδαφος, στο αρχικό τους στάδιο. Κατά συνέπεια, ευελπιστούμε σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των πυρκαγιών στο ελληνικό έδαφος", επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Σμέτης.
Η Ελλάδα και η Αλβανία, αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα της πιο στενής και αποδοτικής συνεργασίας.
Ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος της Αλβανίας Α. Χρηστούλι, σημείωσε ότι η συνεργασία είναι επιβεβλημένη και θα πρέπει να διευρυνθεί και σε άλλα αντικείμενα. Βέβαια πρώτος στόχος, παραμένει η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών στις συνοριακές περιοχές.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος, στην ομιλία του επεσήμανε ότι η σχέση που σφυρηλατείται μεταξύ των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των δύο χωρών, θα βοηθήσει σημαντικά για την αντιμετώπιση δυσμενών καταστάσεων. "Η συνεργασία που αναπτύσσεται, είναι σημαντική, κυρίως για μας που ζούμε στις ακριτικές περιοχές", υπογράμμισε ο κ. Πανοζάχος.


apo to www.epcon.gr



__________________


Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 12
Date:

Να διευκρινίσω πως συζητάμε για την υποτιθέμενη Τσαμουρια και τους μουσουλμάνους τσαμηδες.  Εσύ έχεις θέσει μια σειρά από αλλά θέματα. Αν το συνεχίσουμε έτσι θα ξεφύγουμε από το θέμα. Θα σου απαντήσω όμως γενικά για να μην μείνουν αναπάντητα τα λεγόμενα σου αλλά το επόμενο post σου, σε παρακαλώ να είναι για το θέμα που συζητάμε και όχι για την γενικότερη πολιτική Ελλάδα Αλβανίας.


Soignomi, den telw na ksefigw apo to tema, omos poli edo pera to exoun kanei kai ap'oti blepw den tous exeis pei tipota. Pantos ta sebastw avto pou mou les elpizontas na anigeis ena allo tema gia na sinexezoume tin sizitisi mas. H mipos den teleis, giati ksereis, mou exeis apantisei poli sintoma san na iteles na ksefigeis. An ten teleis na ta pareis sta sobara entaksi, allios apantise ena ena, avta pou sou estila. Avto to dixneis otan me rotas kiolas pou briskomai.Telos panton as poume oti den to prosekses. Eimai sta Tiranna, 25 Xronon. 


Gia na mi kanw kai egw to diko sou latos, na anaferome sto tema. Distixos den eimai "expert" kai den gnorizw polla epi tou tematos tis Chamerias. Avta pou exo matei sto sxolio ta anafernoun simpatriotes mou pio pano. Kserw kai alla pragmata alla protimo na exw aneksartites piges gia na tous anaferomai. Kati mou kanei entiposi omos:


Kapios edo pio pano, exei ferei enan artro pou kaneis sas den to exei sxoliasei(epitides i oxi, den kserw). Milaei gia tin periousia ton tsamidon kai gia tin "empoliki katastasi" pou epiktrati metaksi mas. Egw kserw pos oi tsamides den zitoun alagn sinoron, mono na tous girisoun piso tis periousies tous. Alla to timilogio afto einai kapos megalos - 2.5 dis dolaria opos leei o antropos  (ego nomizw einai megaliteros). Tha se rotisw apla : H katastasi polemou po epikrati apo tis 1944, einai logiki na isxi akoma metaksi mas i oxi? Ego lew pos oxi. Ti polemo exoun na kanoun tora Ellada kai Albania? Tote giati arage den katarite? Ti tin empodizei tin elliniki kibernisi, Melos tis Evropaikis Enosis kai tou Nato, na kanei avto to bima apodikniontas etsi pragmati einai gia tin "eiriniki kai filiki simbiosi metaksi laon"? Mporeis na mou to peis avto se parakalw? Mipos mas bolevei etsi, gia na mi ta girisoume piso avta ta 2.5 dis? Giati ksereis file mou, oso isxi avtos o nomos den mporei na ginei katagellia oute sto evropaiko dikastirio. Giati re file mou den to aferite ton nomo, na ginete mia diki, kathenas na iperaspizei a dedomena tou, na bgei i dikeosini sto fos. Afou eiste toso sigouri pos kserete tin "gnisia alitia", giati tin empodizete na bgi? Mipos to pezete ligo ponira filoi mou ellines?


Lipon, gia to allo sou post peri pirosbestikon oximaton ,san Albanos politis ofilome ena megalo evxaristo ston elliniko kratos gia tin boitia. Mporo na sou anaferw kai alla, alla den telw na ksefigw to tema. Omos den katalaba, to anaferis os endiksi "kaliteris filis" avto?


Ta itela poli na anigeis alo tema gia na sinexisoume me tis ellino-albanikes, an teleis.


Kalo Sabatokiriako, an den "blepomaste" mexri tote.



-- Edited by albinf at 18:15, 2005-06-24

__________________


Master Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 435
Date:


albinf wrote:


 2.5 dis dolaria opos leei o antropos  (ego nomizw einai megaliteros). Tha se rotisw apla : H katastasi polemou po epikrati apo tis 1944, einai logiki na isxi akoma metaksi mas i oxi? Ego lew pos oxi. Ti polemo exoun na kanoun tora Ellada kai Albania? Tote giati arage den katarite? Ti tin empodizei tin elliniki kibernisi, Melos tis Evropaikis Enosis kai tou Nato, na kanei avto to bima apodikniontas etsi pragmati einai gia tin "eiriniki kai filiki simbiosi metaksi laon"? Mporeis na mou to peis avto se parakalw? Mipos mas bolevei etsi, gia na mi ta girisoume piso avta ta 2.5 dis? Giati ksereis file mou, oso isxi avtos o nomos den mporei na ginei katagellia oute sto evropaiko dikastirio. Giati re file mou den to aferite ton nomo, na ginete mia diki, kathenas na iperaspizei a dedomena tou, na bgei i dikeosini sto fos. Afou eiste toso sigouri pos kserete tin "gnisia alitia", giati tin empodizete na bgi? Mipos to pezete ligo ponira filoi mou ellines? Lipon, gia to allo sou post peri pirosbestikon oximaton ,san Albanos politis ofilome ena megalo evxaristo ston elliniko kratos gia tin boitia. Mporo na sou anaferw kai alla, alla den telw na ksefigw to tema. Omos den katalaba, to anaferis os endiksi "kaliteris filis" avto? Ta itela poli na anigeis alo tema gia na sinexisoume me tis ellino-albanikes, an teleis. Kalo Sabatokiriako, an den "blepomaste" mexri tote


Tha astievese. Lefta pou apoktithikan me klopes (simfona me tis katadikes) anikous sta thimata twn klopwn. Kai den pistevw na perimeneis apantiseis sta atia pou grafeis? Oso afora to genikotero thema mporeis na ertheis kai apo edw http://www.phorum.gr/ kai na ta sizitisoume! Pote na mhn eisai axaristos me thn xora pou se filoxenei kai sou dinei FOS.


 



__________________


Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 37
Date:

albinf wrote: Mipos to pezete ligo ponira filoi mou ellines? - Mipos mas bolevei etsi - endiksi "kaliteris filis" avto? - Safos eiste toso tifloi  - k.a......


------------------


Ola afta ta diavazw kai ta afinw gia proti kai teleftea fora. Edw eisai filoxenoumenos kai tha akouloutheis tous kanones toud dikous mas. Kai den fantazome na zitas ta idia dikeomata sto grapsimo me tous Thesprotous sto thema afto!! Otdipote tha einai prosvlitiko kai me ironiko ifaki, tha svinete ASAP.


 


 



__________________


Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 37
Date:

Pas kala re alvane?


Tha mou kaneis mathima giato ti simenei forum re?? Kai mou les an eimai sovaros? Tin epomenei fora tros ban kai pas stin efxi tis panagias. Ante pou tha mou kaneis ipodixeis!


An goustareis meneis kai grafeis OPOS EMEIS THELOUME. AN OXI... POULO!


TELOS



__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 196
Date:

Το πως θα δουλευει το forum, αφορα μονο εμας και κανεναν αλλο. Αν δεν σου αρεσει, μπορεις να πας σε αλβανικο φορουμ και να τα πεις εκει. Αν παλι γουσταρεις να μινεις εδω, ακολούθα τους κανονες μας χωρις κανενα σχολιο. Ε οχι να μασ λενε αλβανοι περι δημοκρατιας. Γελαει και το παρδαλο αλβανικο κατσικι με αυτα.



__________________
Site Webmaster


Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 12
Date:
Signomi filoi mou, den to iksera


Tha sas parakalousa avto to post (pou einai kai to televteo mou) na mi to sbisete opos kanate me ton proigoumeno. Alloste "teleftea epithimia" pankosmios einai sebasti.


Otan protoegrapsa, nomiza oti avto einai ena aplo forum opou o antropos erikse ena tema kai itele na exei tis apopsis ton alon peri avto. Apo ta logia sas, katalavenw pos den einai etsi. Den lew tipota, diko sas einai to forum, dikeoma sas gia na afisete edo mesa na ekfroasoun avtous pou esis thelete. Signomi, den to iksera avto kai den tha ksanakanw to latos. Alloste den eimai kaneis para enas palioalbanos, anikanos, kai anaksios na leei kati pou na blapsei tin gnisia elliniki fili i opia prin apo xiliades xronia edose enia sti leksi "Dimokratia". Kai mias pou imaste sta arxea, tha to klisw anaferontas se kapion spoudeo ellina ekinis tis epoxis:


I am not an Athenian or a Greek, but a citizen of the world.


Gia xara apogonoi tou Socrates!



-- Edited by albinf at 16:33, 2005-06-27

__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 196
Date:
RE: Φάκελος Τσάμηδες. H ψευτο Τσαμουριά. Chameria


Mine kai grafe alla prin prokaleis. Ekfraseis tou stil "eiste sovaroi" "aries files" k.a tetia ironika, edw den pernane.


An theleis, mporeis na sevese to perilavon pou se filoxenei, mporeis na meneis.



__________________
Site Webmaster


Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 3
Date:

Ο φίλος ο Αλβανός, έβαλε γιαλιά στους τυφλούς, αμαθείς, μισαλλόδοξους και άκρως επικίνδυνους τύπους, που υπάρχουν σε αυτό το φόρουμ.


Η ιστορία όμως προχωράει και πολλές φορές εκδικείται.


Σε 10 - 15 χρόνια αυτές οι θέσεις και απόψεις αυτών των τύπων, θα έχουν ξεπεραστεί μέσα σε μια ενωμένη Έυρώπη.


Τότε οι αντιπαραθέσεις θα γίνονται μεταξύ αυτών που θα θέλουν μια Ευρώπη ανοικτή, δημοκρατική, έστω και νεοφιλελεύθερη και μεταξύ αυτών που θα θέλουν μια Ευρώπη κάστρο, μια Ευρώπη συντηρητική.


Τότε θα έχουν πέσει τα εθνικά σύνορα, και οι εθνότητες,  γιατί θα τα γκρεμίσει ο ίδιος ο καπιταλισμός με την ελεύθερη κίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων, εμπορευμάτων.


Τότε, δεν θα συγκρούεται ο μισαλλόδοξος Έλληνας με έναν άλλο άλλης εθνότητας, θα είναι παρέα με τον μισαλλόδοξο Αλβανό, με τον μισαλλόδοξο Γάλλο κλπ.


Φίλε μου αλβανέ. Προσυπογράφω ότι λές και μάθε ότι με τις θέσεις σου είναι η πλειοψηφία των Ελλήνων που σκέφτονται σωστά, και ανοικτά


 



__________________


Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 37
Date:


Με μεγάλη απορία διαβάζω τον φίλο Παραμυθιώτη που τις μόνες φορές που μπήκε στο κόπο να μας κάνει την τιμή και να γράψει, το έκανε μόνο για να κράξει. Μπήκε στον κόπο λοιπόν ο Νικόλας να μας πει αμαθείς, μισαλλόδοξους και άκρως επικίνδυνους τύπους.


Αν και δεν γουστάρω να απολογούμαι σε κανέναν, μιας και το forum δεν είναι ούτε κρατικό ούτε δημοτικό, θα πω στον κατά τα αλλά συμπαθή συντοπίτη μας, πως διαφωνίες είναι λογικό να υπάρχουν. Επιθέσεις με γελοίους χαρακτηρισμούς ωμός εδώ δεν θα υπάρχουν. Λοιπόν Νικόλα, επειδή δεν σε έβρισε κανένας, μπορείς να τα πάρεις πίσω και αν δεν τα παίρνεις στα επιστρέφω όλα αυτολεξεί.


Μπορείς να δήξεις την ευαισθησία σου σε διάφορα αλλά τοπικς που συζητάμε προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας αλλά εσύ το μόνο που ξέρεις είναι να κατακρίνεις. Μπορώ εύκολα να σε χαρακτηρίσω και εγώ ως επικίνδυνο κομουνιστή που όπως όλοι οι όμοιοι σου ξέρεις να δημιουργείς μόνο εντυπώσεις. Δεν το κάνω όμως.


Ευτυχώς που άτομα σαν και εσένα είστε ελάχιστοι στην Παραμυθιά. Οποίος παραμυθιωτης άκουει πως στο συγκεκριμένο θέμα υπερασπίζεσαι τους Αλβανούς, φρικάρει τελείως.


Μπραβο σου.  


 


Για την πάρτι σου μόνο, μπαίνει ψηφοφορία στο τοπικ με θέμα:  Έχουν δικαίωμα οι Αλβανοί να διεκδικούν τις υποτιθέμενες περιούσιες τους (Τσαμουριάς)?


Εσύ δίνεις δίκιο στους Αλβανούς. Να δούμε τι λεει ο κόσμος.



__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 196
Date:

NIKOlAS wrote:


 Φίλε μου αλβανέ. Προσυπογράφω ότι λές και μάθε ότι με τις θέσεις σου είναι η πλειοψηφία των Ελλήνων που σκέφτονται σωστά, και ανοικτά  

KAI POSOI EISTE ESEIS VRE PLIOPSIFIA!! AKOU EKEI PLIOPSIFIA. MPOREIS NA TO KANEIS LIGO PIO SIGEKRIMENA?

__________________
Site Webmaster


Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 352
Date:

PIOS EINAI AFOTS O NIKOLAS RE? ALVANOS EINAI 'H ELLINAS?


ENIMEROSTE ME GIA NA XERW PWS THA APANTAW!



__________________


Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 328
Date:

Δεν φανταζομαι να πει και κανενας ΝΑΙ. Ατοπο το pool

__________________

You said you love me that was just a lie

All i needed was someone who could keep me warm at night
You tried it baby but didn't work and now i know that this is gonna be  the end How could you lie



Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 98
Date:

ua prepi na etiologiso to oxi??



__________________

 



Παραμυθιωτάκι

Status: Offline
Posts: 33
Date:

Arxisan pali oi Alvanoi ta dika tous!! Eixame isixasei tosous mines kai tora exoume pali ta idia. Kai tous 2 Alvanous, mias kai kilane etsi na tous Bannarete. Tis tous kratate edw? O alos exei kai Xristianiko onoma.


OXI RE



__________________


Παραμυθιωτόπουλο

Status: Offline
Posts: 70
Date:

Ας έρθει κάποιος απο εσας του ανοιχτόμυαλους, να τα πει αυτά στον παππού μου και στον πατέρα μου που έχασαν ανθρώπους στην εκτέλεση του 49. Ντροπή σου εσένα Έλληνα. Ντροπή σου. Αίσχος.

__________________


Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 352
Date:

min asxolise kai poli file. min xaliese aftous. Ti na soun apo tin stigmi pou exases dikou sou anthropous. Den mas leei kai to epitheto tou, gia na xeroume kai pios einai. (an einai paramythiotis). Na vrethoume re pedi mou kai na mas pei apo konta amatheis epikindinous klp. Oloi aftoi einai epanastates kai mages tou pliktrologiou. An egw pantos exana diko mou anthropo kai mou elegan tetia, tha ton evgaza fora partida sto forum kai sto site.



__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 196
Date:

Επειδή βλέπω περίεργους να έρχονται στο forum να βάζουν φωτιά και μετά να εξαφανίζονται, δηλώνω πως όλα τα ποστ που θα δημιουργούν αναστάτωση, θα σβήνονται, αν ο καταχωριτης, δεν θα υπερασπίζεται τα γραφομενα του. Τα ποστς που είδαμε τώρα τελευταία, από ανθρώπους που ενώ γράφουν και προκαλούν, δεν απαντούν, θα εξαφανιστούν σε 48 ώρες από τώρα. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν ΜΟΝΟ αν ο καταχωρητης τα υπερασπιστεί.


Ζητάω από όλους τους φίλους της ιστοσελίδας και από τα 45 μέλη της, να μην απαντούν σε ποστ πυροτεχνήματα.



-- Edited by Webmaster_Paramythia at 15:32, 2005-06-29

__________________
Site Webmaster


Guru Παραμυθιώτης/σα

Status: Offline
Posts: 328
Date:

Γενικά πιστεύω πως δεν θα πρέπει να απαντιούνται παρόμοια posts. Πάντως πολύ θα ήθελα να μάθω ποίος είναι ο NIKOlAS  και τι προηγούμενο έχει με το κόσμο του site. Πως αλλιώς θα δικαιολογούταν τα γραφομενα του? Ξέρει κάποιος κάτι παραπάνω?

__________________

You said you love me that was just a lie

All i needed was someone who could keep me warm at night
You tried it baby but didn't work and now i know that this is gonna be  the end How could you lie

1 2 36  >  Last»  | Page of 6  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard